Ινομυώματα: Πρέπει να αφαιρούνται;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στη μήτρα και έχουν μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως και κάποια εκατοστά. Πιο συχνά εκδηλώνονται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ή περιεμμηνοπαυσιακής ηλικίας.  Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τις αιτίες εμφάνισής τους, ωστόσο μελέτες συνδέουν αυτή την πάθηση με τις “γυναικείες ορμόνες”, δηλαδή τα οιστρογόνα. Με την εμμηνόπαυση, πολλές φορές τα ινομυώματα υποχωρούν από μόνα τους.

Συμπτώματα

  • Πόνος & αίσθηση βάρους
  • Μεγαλύτερη από το φυσιολογικό απώλεια αίματος κατά την περίοδο ή και στο ενδιάμεσο αυτής.
  • Δυσμηνόρροια (πόνος κατά την περίοδο της έμμηνου ρύσεως)
  • Συχνουρία, ουρολοιμώξεις ή και δυσκολία στην ούρηση.
  • Γαστρεντερικές διαταραχές (δυσκοιλιότητα)
  • Προβλήματα γονιμότητας

Ινομυώματα και τεκνοποίηση

Mελέτες έχουν δείξει ότι η παρουσία ινομυωμάτων, ανάλογα με τη θέση τους, ενδεχομένως δημιουργούν εμπόδιο στη φυσιολογική σύλληψη και ότι δυσκολεύουν την εμφύτευση των εμβρύων στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Με λίγα λόγια, τα ινομυώματα μπορεί να διαταράξουν την αρχιτεκτονική της μήτρας. Αν τα ινομυώματα επηρεάσουν το ενδομήτριο αυξάνεται ο κίνδυνος αυτόματης αποβολής στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Επίσης μπορεί να αποφράξουν τις σάλπιγγες.

Θεραπείες

Το μέγεθος των ινομυωμάτων, ο αριθμός, η θέση τους και η ηλικία της γυναίκας, καθορίζουν και τη θεραπεία που θα επιλέξει ο εξειδικευμένος γιατρός. Μετά τη γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα του γεννητικού συστήματος ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να μην αφαιρέσει τα ινομυώματα αν αυτά δεν δίνουν συμπτώματα ή δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας.

Η αφαίρεσή είναι χειρουργική, είτε με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, είτε υστεροσκοπικά (δηλαδή μέσω του κόλπου) είτε με κλασικό χειρουργείο.

Το κλασικό χειρουργείο γίνεται είτε με τομή από την κοιλιά είτε διακολπικά (δηλαδή μέσω του κόλπου). Πολλοί γιατροί προτιμούν αυτή τη μέθοδο, όταν υπάρχει ένδειξη, διότι δεν αφήνει εξωτερικές ουλές στις γυναίκες, ούτε έχει τις συνέπειες του ανοικτού χειρουργείου.

No tags for this post.