Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα θεμελιωμένο «δικαίωμα» για κάθε νεογνό και κάθε μητέρα. Είναι γνωστό βέβαια ότι αποτελεί τη συνέχεια αυτής της φυσικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μητέρας και νεογνού, από τότε που εκείνο βρισκόταν στην κοιλιά της, και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ψυχικό δεσμό ανάμεσα τους, στη συνέχεια της κοινής τους ζωής.  Αμέσως μετά τον τοκετό και την αποβολή του πλακούντα απελευθερώνονται στον οργανισμό της γυναίκας δυο ορμόνες, η προλακτίνη  και η οξυτοκίνη.

Προλακτίνη. Η ορμόνη της μητρότητας! Η παραγωγή του γάλακτος στο στήθος ελέγχεται από την ορμόνη προλακτίνη. Αμέσως μετά τον τοκετό και την αποβολή του πλακούντα, απελευθερώνεται η παραγωγή της στον οργανισμό της μητέρας. Κάθε φορά που θηλάζετε, απελευθερώνεται στον οργανισμό σας ένα κύμα από αυτή την ορμόνη, που με τη σειρά του «διατάζει» το στήθος να παράγει αρκετό γάλα για τον επόμενο θηλασμό. Έτσι, όσο πιο συχνά θηλάζετε, τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται στο στήθος, και η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του γάλακτος προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες του μωρού σας.

 

Οξυτοκίνη. Η ορμόνη της αγάπης! Ένας ακόμα πολύτιμος βοηθός στο θηλασμό είναι η οξυτοκίνη. Η ορμόνη αυτή βοηθά στην απελευθέρωση του γάλακτος από το στήθος. Η λειτουργία αυτής της ορμόνης, που δίκαια ονομάζεται και ορμόνη της αγάπης, είναι πραγματικά θαυμαστή. Η οξυτοκίνη είναι και η βασική ορμόνη στον τοκετό, επιδρώντας στη μήτρα και κάνοντάς τη να συσπάται κατά τις ωδίνες. Παράγεται κατά την περίοδο της γαλουχίας, όταν το μωρό θηλάζει στο στήθος, αλλά και στο άκουσμα του κλάματος του μωρού.

Σχετικά Άρθρα

©2024 Finead SA.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?