Προσπαθείτε τους τελευταίους μήνες να μείνετε έγκυος αλλά έχετε αρχίσει να απογοητεύεστε;
Ίσως είναι η ώρα να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό σε θέματα υπογονιμότητας ώστε να υποβληθείτε σε ειδικές εξετάσεις γονιμότητας.
Οι εξετάσεις γονιμότητας περιλαμβάνουν:
- Κλινική εξέταση και αξιολόγηση
- Αιματολογική εξέταση για ΣΜΝ. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, ενδεχομένως να προκαλέσουν φλεγμονή στα γεννητικά όργανα, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να “φράξουν” οι σάλπιγγες.
- Ορμονολογικές εξετάσεις που αφορούν στις ορμόνες FSH, LH, οιστραδιόλη, ΑΜΗ. Ο ειδικός ελέγχει τη λειτουργία των ωοθηκών και των όρχεων. Η προλακτίνη και η TSH του θυρεοειδούς επηρεάζουν έμμεσα τη γονιμότητα της γυναίκας και του άνδρα. Δηλαδή, είναι πιθανό να αναστείλουν την ωορρηξία ή την σπερματογένεση.
- Παλιότερα με την εξέταση της προγεστερόνης στο 2ο μισό του κύκλου διαπιστωνόταν η ωορρηξία. Σήμερα, με έναν απλό υπερηχογραφικό έλεγχο μπορεί να γίνει καλύτερος και αποτελεσματικότερος προγραμματισμός για τη σύλληψη.
- Οι παραπάνω εξετάσεις γονιμότητας θα αποκαλύψουν και την ποιότητα των ωαρίων. Εξετάσεις όπως, η συμβατότητα της τραχηλικής βλέννας και του σπέρματος σήμερα δεν έχει πρακτική αξία.
- Υπερηχογράφημα γυναικολογικών οργάνων: ελέγχει για την ύπαρξη κύστεων και ινομυωμάτων. Ο γιατρός εξετάζει τη θέση, τον αριθμό και το μέγεθός τους.
- Το υπερηχογράφημα μαζί με τις αιματολογικές εξετάσεις. Δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργικότητα των ωοθηκών (πολυκιστικές ωοθήκες ή ωοθήκες με ανεπαρκή αριθμό ωοθηλακίων).
- Επίσης, συστήνεται ο έλεγχος των σαλπίγγων με υστεροσαλπιγγογραφία.
- Σπερμοδιάγραμμα: ελέγχεται η συγκέντρωση, η μορφολογία και η κινητικότητα του σπέρματος.