Η μέριμνα για το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να πίνει μια γυναίκα που κατευθύνεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αφορά την καφεΐνη και το αλκοόλ. Έχει δοθεί λιγότερη έμφαση στα συγκεκριμένα είδη ποτών που καταναλώνει μια γυναίκα, πόσο μάλλον στην απομόνωση σημαντικών μεταβλητών, όπως η πρόσληψη ζάχαρης.

Ωστόσο, καίριος παράγοντας στην επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση είναι και αυτές οι λεπτομέρειες στην κατανάλωση ζάχαρης, καφεΐνης και αναψυκτικών.

Μια επιστημονική ομάδα από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστόνη μελέτησε την κατανάλωση ποτών και τις επιπτώσεις αυτής σε 340 γυναίκες που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι ερευνητές γιατροί ανέλυσαν σχολαστικά τόσο την ποσότητα, όσο και το είδος του ποτού όχι μόνο στα προσωρινά αποτελέσματα (π.χ. αριθμός ωοκυττάρων που ανακτήθηκαν), αλλά και στον ρυθμό γεννήσεων ανά κύκλο (live birth rate – LBR), που θεωρείται κρίσιμος.

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι έδειξε η έρευνα για την επίδραση του τι πίνει η γυναίκα

Οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα φλιτζάνι ζαχαρούχο αναψυκτικό την ημέρα είχαν δραματικά χαμηλότερους αριθμούς ωοκυττάρων, λιγότερο ποιοτικά έμβρυα και, επομένως, σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιτυχών γεννήσεων (12-16% χαμηλότερα σε απόλυτη βάση) ανά κύκλο. Τα ευρήματα ικανοποίησαν τις προϋποθέσεις της στατιστικής σημαντικότητας, εντούτοις το αποτέλεσμα αυτό δεν παρατηρήθηκε με τα αναψυκτικά διαίτης.

Ενώ άλλα ποτά, όπως το τσάι με καφεΐνη, τα ενεργειακά ποτά και ο στιγμιαίος καφές, συνδέονται με λιγότερα ανακτηθέντα ή γονιμοποιημένα ωάρια, η κατανάλωσή τους δεν συσχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Επιπλέον, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών δεν επηρέασε τα ποσοστά επιτυχίας στην της εξωσωματική γονιμοποίηση. Παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν κάτι σαν έκπληξη, αυτή ήταν η τρίτη σημαντική μελέτη που κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα.

Περιορισμοί της έρευνας

Τα προβλήματα με αυτή την έρευνα είναι ότι ο πληθυσμός των συμμετεχόντων γυναικών μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τον γενικό πληθυσμό στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Η μέση ηλικία αυτού του δείγματος πληθυσμού ήταν 32 ετών με χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (23). Επιπλέον, σε ορισμένες κατηγορίες κατανάλωσης ποτών (π.χ. ενεργειακά ποτά), το μέγεθος του δείγματος ήταν χαμηλό (λιγότερες από 40 γυναίκες συμμετείχαν) και, ως εκ τούτου, η σημασία ενός αποτελέσματος (αν υπάρχει) είναι αμφιλεγόμενη. Τούτου λεχθέντος, αυτή είναι μια από τις καλύτερα διεξαχθείσες έρευνες, που έχουμε δει επί του θέματος μέχρι σήμερα.

©2024 Finead SA.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?