Για τις γυναίκες με στειρότητα, που θέλουν να είναι μητέρες, η αλήθεια ήταν πάντοτε σκληρή: χωρίς μήτρα, δεν μπορεί να υπάρξει γέννα. Αλλά όχι πια…!

Η «εξίσωση» άλλαξε δραστικά το 2014, όταν Σουηδοί γιατροί έφεραν στον κόσμο ένα υγιές μωρό, το οποίο ήταν αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης μεταμόσχευσης μήτρας.

Τώρα, οι γιατροί στο πανεπιστήμιο Baylor λένε ότι μια γυναίκα που γεννήθηκε χωρίς μήτρα έφερε στον κόσμο το δικό της μωρό μετά από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε αυτό μετά την υπόθεση στην Σουηδία.

Η επιτυχία σηματοδότησε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για τη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης με στόχο τη βελτίωση της ζωής ενός ατόμου και όχι απλά με την επιβίωσή του. Οι γιατροί έχουν πραγματοποιήσει πλέον μεταμοσχεύσεις πέους για τραυματίες, έχουν δώσει σε άλλους νέα χέρια και νέα μύτη, χείλη, ουρανίσκο, βλέφαρα, μέχρι και νέο σαγόνι σε μια γυναίκα που ήταν οδυνηρά παραμορφωμένη από πυροβολισμό στο πρόσωπο.

Το γεγονός ότι η επιτυχία της μεταμόσχευσης μήτρας στη Σουηδία μπορεί να αναπαραχθεί είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι για χιλιάδες γυναίκες που δεν κατάφεραν να συλλάβουν μέχρι τώρα. Και οι γιατροί στο Baylor επιδιώκουν να επεκτείνουν τα όρια της διαδικασίας, χρησιμοποιώντας μήτρες από δωρεά οργάνων μέλους που δεν προέρχεται από την οικογένεια της ενδιαφερόμενης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, από όργανα που θα προέλθουν από νεκρά ζώα!

«Για να αυξηθεί και να επεκταθεί το εν λόγω πεδίο και να εφαρμοστεί η διαδικασία σε περισσότερες γυναίκες. Πρέπει να αναπαραχθεί η όλη διαδικασία», δήλωσε η Lisa Johannesson, χειρουργός μεταμόσχευσης μήτρας που άφησε τη σουηδική ομάδα για να συμμετάσχει στην ομάδα του Baylor. Και πρόσθεσε: «Ήταν μια πολύ συναρπαστική γέννηση. Έχω δει τόσες πολλές γεννήσεις, αλλά αυτό ήταν πολύ ξεχωριστό».

Η κλινική δοκιμή της Baylor σχεδιάστηκε για να περιλαμβάνει 10 γυναίκες. Οκτώ, συμπεριλαμβανομένης της νέας μητέρας, έλαβαν τα μοσχεύματα μήτρας μέχρι στιγμής. Μία λήπτρια είναι έγκυος και δύο προσπαθούν να συλλάβουν. Τέσσερις άλλες έκαναν μεταμοσχεύσεις που απέτυχαν και τα όργανα έπρεπε να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Οι εν λόγω χειρουργικές επεμβάσεις διαφέρουν από τις άλλες μεταμοσχεύσεις σε κάτι σημαντικό: Δεν προορίζονται να είναι μόνιμες. Αντ’ αυτού, δίνουν στην γυναίκα αρκετό χρόνο μόνο για να συλλάβει ένα παιδί. Τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταφέρονται στην μήτρα της γυναίκας και μετά τη γέννηση του μωρού, η μήτρα απομακρύνεται μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Αυτό σημαίνει ότι η ασθενής δεν χρειάζεται να περάσει μια ζωή παίρνοντας ισχυρά φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό της σύστημα, γεγονός που θα την έθετε σε κίνδυνο για επικίνδυνες μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Ενώ αυτή η πιο πρόσφατη γέννηση είναι ένα βήμα μπροστά, η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης της μήτρας είναι ακόμα σε πολύ «άγουρο» στάδιο και οι γιατροί παραδέχτηκαν ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, ιδίως με τις πρώτες εθελόντριες.

©2024 Finead SA.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?