Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος έχει πολλαπλά οφέλη για την έγκαιρη διάγνωση μιας υποκείμενης ασθένειας και μπορεί να μην αφορά μόνο το γεννητικό σύστημα της γυναίκας. Ο ετήσιος έλεγχος δεν είναι απλά ένα τεστ ΠΑΠ, ούτε ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα.

Ο ετήσιος έλεγχος είναι εκτός από την κλινική εξέταση, η επαφή με τον γυναικολόγο και η συζήτηση που θα αναδείξει τα πραγματικά θέματα που απασχολούν την υγεία της γυναίκας.

Ανάλογα με την ηλικία, υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις από την επίσκεψη στο γυναικολόγο. Για παράδειγμα μια έφηβη και νεαρή γυναίκα, πριν την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής, καλό θα ήταν να κάνει μια πρώτη αναγνωριστική επίσκεψη στην οποία θα αναπτύξουν θέματα για τις ιδιαιτερότητες της εμμήνου ρύσεως της εφήβου και τον ιδανικό τρόπο φροντίδας της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε θέματα προφύλαξης από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αποφυγή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και την προφύλαξη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέσω του εμβολιασμού, της ενημέρωσης και του τακτικού ελέγχου.

Για τη γυναίκα της αναπαραγωγικής ηλικίας τα θέματα ποικίλλουν: ένα πρόβλημα στο τεστ ΠΑΠ, γυναικολογικής φύσεως ενοχλήσεις, θέματα σύλληψης, εγκυμοσύνη. Η προσωπική επαφή με τον γυναικολόγο χρειάζεται προκειμένου η γυναίκα να εκφράσει όλα τα θέματα που την απασχολούν και φυσικά να αισθανθεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη προκειμένου να επιτευχθεί η θεραπευτική σχέση μεταξύ γιατρού και θεραπευόμενου. Το τεστ ΠΑΠ συνήθως πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 21 ετών ή με την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σήμερα υπάρχει επίσης και το τεστ ανίχνευσης των ιών HPV που μπορεί να γίνει είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με το τεστ ΠΑΠ. Το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το τεστ ΠΑΠ και το HPV τεστ διαφοροποιείται από την ηλικία της γυναίκας και το ιστορικό της.

Το υπερηχογράφημα είναι χρήσιμο εργαλείο που βοηθά να εντοπιστούν τα παθολογικά της μήτρας και των ωοθηκών. Γίνεται εκτίμηση της ωοθηκικής επάρκειας-γονιμότητας, έτσι, έγκαιρα μπορούν να ληφθούν μέτρα πρόληψης όπως η κατάψυξη ωαρίων. Η μαστογραφία απαραίτητα συμπληρώνει τον κλινικό έλεγχο της γυναίκας, από την ηλικία των 35 και άνω, εκτός και εάν υπάρχουν λόγοι που θα πρέπει να πραγματοποιείται νωρίτερα.

Κάθε γυναίκα που περνά στην εμμηνόπαυση, θα πρέπει να ενημερώνεται για το τι θα περιμένει στη μεταβατική αυτή φάση και πώς θα τα αντιμετωπίσει (φουντώματα, εφιδρώσεις, αϋπνία). Σε αυτή την ηλικία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού νοσήματος, οστεοπόρωσης και διαταραχές θυρεοειδούς λόγω της μειωμένης παραγωγής των οιστρογόνων.

Σχετικά Άρθρα

©2024 Finead SA.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?