Τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες, οι οποίες καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά όταν είναι ήδη καπνίστριες επί χρόνια, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), σύμφωνα μια νέα επισκόπηση επιμέρους επιστημονικών ερευνών.
Συγκεκριμένα, το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη φαίνεται ότι οδηγεί σε 60% υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσει η μητέρα παιδί με ΔΕΠΥ, σε σύγκριση με μητέρες που δεν καπνίζουν. Για τις μητέρες που καπνίζουν λιγότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα, ο κίνδυνος να έχουν παιδί που θα αναπτύξει ΔΕΠΥ ήταν 54% υψηλότερος από ό, τι για τις μη καπνίστριες μητέρες. Για τις μητέρες που κάπνιζαν ήδη βαριά και πριν την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος αυτός «εκτοξεύτηκε» στο 75%!
Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη και ΔΕΠΥ
Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που υπάρχουν επιστημονικές αναφορές για ΔΕΠΥ σε παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τοι καινούργιο που φέρνει η νέα έρευνα, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι ότι τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από επιμέρους μελέτες σε πολλές χώρες και σε διάφορες χρονικές περιόδους. Επίσης, τα αποτελέσματα έδειξαν και μία σχεδόν γραμμική σχέση ανάμεσα στον ημερήσιο αριθμό τσιγάρων από μια έγκυο και στην πιθανότητα για ΔΕΠΥ στο παιδί που αυτή θα γεννήσει.
Τα ευρήματα «προσδίδουν μεγαλύτερη δύναμη, αξιοπιστία και στατιστική ισχύ σε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες δείχνουν επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν που θα αναπτύξει ΔΕΠΥ», δήλωσε ο Δρ Andrew Adesman, επικεφαλής Παιδιατρικής Ανάπτυξης και Συμπεριφοράς στο νοσοκομείο Steven and Alexandra Cohen Children’s Medical Center της Νέας Υόρκης.
Ο δρ. Adesman, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε τηλεφωνικά στο Reuters Health ότι η εν λόγω μελέτη «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν έναν ακόμα λόγο να σταματήσουν».
Η στατιστική εικόνα είναι ξεκάθαρη
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 από 24 κράτη, περίπου το 10% των Αμερικανίδων γυναικών ανέφεραν κάπνισμα στην εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου αυτής.
Το 11% των παιδιών στις ΗΠΑ ηλικίας 4 έως 17 ετών (6,4 εκατομμύρια παιδιά) έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ με βάση τις σχετικές εκθέσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η ΔΕΠΥ μπορεί να επηρεάσει την προσοχή, την υπερκινητικότητα και τον αυτοέλεγχο, προκαλώντας δυσκολίες στο σχολείο και στις κοινωνικές επαφές του παιδιού.
Πώς έγινε η έρευνα
Ο δρ. Dezhi Mu και οι συνεργάτες του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο West China Second University Hospital, στην πόλη Sichuan της Κίνας, ανέλυσαν 20 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1998 και 2017. Αυτές εξέταζαν την πιθανή σύνδεση που έχει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη με τον κίνδυνο εκδήλωσης ΔΕΠΥ στους απογόνους. Συνολικά, οι μελέτες αφορούσαν σχεδόν 3 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
Η ερευνητική ομάδα βρήκε μειωμένο κίνδυνο για ΔΕΠΥ σε παιδιά μητέρων που καπνίζουν στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη, όπου οι περισσότερες καπνίστριες σταματούν να καπνίζουν, όταν μείνουν έγκυες.
«Αν είστε ήδη καπνίστρια και σταματήσετε το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το συμπέρασμα είναι ότι ο κίνδυνος για ΔΕΠΥ στο παιδί μειώνεται», δήλωσε ο δρ. Jeffrey Newcorn, διευθυντής του Κέντρου Αριστείας σε ΔΕΠΥ και Σχετικές Διαταραχές, της Ιατρικής Σχολής Icahn στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mount Sinai.
Στοιχεία από επτά μελέτες έδειξαν ότι ενώ το κάπνισμα των μητέρων είχε μεγαλύτερη επίδραση από το κάπνισμα των πατέρων για τον κίνδυνο ΔΕΠΥ στο παιδί, υπήρχε ακόμη 20% υψηλότερος κίνδυνος ΔΕΠΥ σε παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρες που κάπνιζαν.
Περιορισμοί στη νέα έρευνα
Η νέα ανάλυση δεν μπορεί να αποδείξει ότι το κάπνισμα προκαλεί ΔΕΠΥ. Μεταξύ άλλων περιορισμών της νέας έρευνας είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά κριτήρια για τη διάγνωση της ΔΕΠΥ στις διάφορες μελέτες και το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αναφέρθηκε από τις ίδιες μητέρες. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες που εκείνες μεταβίβασαν στους ερευνητές μπορεί να μην ήταν ακριβείς ή να μην ήταν όσο… ειλικρινείς απαιτεί η επιστήμη.
Ο δρ. Newcorn ,ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, επισήμανε την ανάγκη για περισσότερες μελέτες σχετικά με τη σύνδεση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανάπτυξη ΔΕΠΥ, καθώς και τον ρόλο της έκθεσης του εμβρύου στη νικοτίνη.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics.
Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη επηρρεάζει το αναπαραγωγικό αποτέλεσμα;
“Το κάπνισμα επηρρεάζει την ποιότητα των ωαρίων, μειώνοντας σημαντικά την γονιμότητα. Στην εγκυμοσύνη, επίσης, συσχετίζεται με επιπλοκές, όπως μειωμένη ανάπτυξη του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία κλπ.” – δρ. Κωνσταντίνος Κωσταράς