Αν προσπαθώ να μείνω έγκυος, θα πρέπει να σταματήσω την προσπάθεια εξαιτίας του κορονοϊού;
Εάν δεν έχετε κορονοϊο δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να αλλάξετε τα σχέδιά σας σχετικά με την προσπάθεια να συλλάβετε. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν αντικειμενικοί, ψυχολογικοί και συναισθηματικοί λόγοι για να τροποποιήσετε τα σχέδιά σας. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει λιγότερη πρόσβαση στη συνήθη προγεννητική φροντίδα. Το να εξετάσετε την αναβολή της εγκυμοσύνης είναι μια πολύ προσωπική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση προτείνεται να μιλήσετε με το γιατρό σας για συγκεκριμένες συστάσεις.
Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε θεραπείες γονιμότητας. Είναι εντάξει να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Οι μεγάλες ιατρικές εταιρείες γονιμότητας όπως η ASRM (American Society for Reproductive Medicine), η ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) αλλά και η Ε.Α.Ι.Υ.Α. (Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής), υποδεικνύουν στις κλινικές τις εξής ενέργειες:
- Να μην ξεκινήσουν νέους κύκλους θεραπείας – συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης ωοθηκών, της ενδομήτριας σπερματέγχυσης (IUI), της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) και της μη επείγουσας κρυσυντήρησης ωαρίων ή εμβρύων.
- Να ακυρωθούν οι εμβρυομεταφορές. Η σύσταση είναι η αναβολή των εμβρυομεταφορών τόσο των φρέσκων όσο και των κατεψυγμένων εμβρύων μέχρι την επόμενη ειδοποίηση.
- Να συνεχιστεί η παροχή φροντίδας στις γυναίκες που είναι “εντός κύκλου”, ή έχουν επείγουσες ανάγκες για διέγερση ή κρυοσυντήρηση (ωαρίων ή εμβρύων), καθώς όπως σε περιπτώσεις χειρουργικών επέμβασεων ή έναρξης φαρμάκων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητά τους.
- Να αναβληθούν οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και οι μη επείγουσες διαγνωστικές διαδικασίες. Οι μετακίνησεις από και προς την κλινική, η χρήση ανελκυστήρων μαζί με άλλους ασθενείς, η αναμονή στις αίθουσες – όλες αυτές οι καταστάσεις ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό και θέτουν σε κίνδυνο τόσο εσάς όσο και την οικογένειά σας.
- Να δωθεί προτεραιότητα στην τηλεϊατρική. Οι κλινικές ενθαρρύνονται να ελαχιστοποιούν τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις και αντ ‘αυτού να αξιοποιούν τις επιλογές επικοινωνίας εξ’αποστάσεως όπως τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων μέσω τηλεφώνου ή συνομιλίας μέσω βίντεο.
Ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα;
Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στον τομέα αυτό. Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι ο ιός έχει οποιαδήποτε επίδραση στη γονιμότητα. Παρόλο που το αίσθημα φόβου για την επίδραση του κορονοϊού έχει προκαλέσει σε μερικές γυναίκες την σκέψη να αναζητήσουν ως λύση την κατάψυξη ωαρίων, ωστόσο δεν υπάρχει καμία γνωστή ιατρική ένδειξη για να εξετασθεί η κατάψυξη ωαρίων ως προληπτικό μέτρο.
Για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική επίπτωση από την αναμονή μιας περιόδου εβδομάδων ή λίγων μηνών για το ξεκίνημα της θεραπείας. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η θεραπεία δε θα μπορεί να αναβληθεί-για παράδειγμα ασθενείς που πρόκειται να αρχίσουν επειγόντως θεραπείες για τον καρκίνο ή γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικια των 40, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε εξατομικευμένα.
Τι γίνεται αν βρεθώ θετική σε κορονοϊό;
Εάν έχετε ήδη βρεθεί θετικές στον κορονοϊό, συνιστάται να αποφύγετε να μείνετε έγκυος προς το παρόν και να περιμένετε μέχρι να αναρρώσετε πλήρως πριν επιχειρήσετε τη σύλληψη (είτε φυσικά είτε μέσω της διαδικασίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής).
Τι γίνεται αν είμαι έγκυος και είμαι θετική στον κορονοϊό;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργάνισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι έγκυες γυναίκες δεν φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν βρεθούν θετικές στον κορονοϊό– μόλις το 1% των μολυσμένων εγκύων γυναικών υπέστη σοβαρές επιπλοκές που απαιτούσαν ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) σημειώνει ότι ακόμη έχουμε λίγες πληροφορίες σχετικά με την επίδραση του κορονοϊού σε έγκυες γυναίκες και βρέφη. Για παράδειγμα εαν και μέχρι τώρα έχει αποδειχεί οτι δεν υπάρχει κάθετη μετάδοση απο την έγκυο γυναίκα στο έμβρυο, δεν είναι σαφές ακόμη εαν ο κορονοϊός μπορεί να μεταδωθεί μέσω του πλακούντα. Ωστόσο, επειδή οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από παρόμοιες αναπνευστικές λοιμώξεις, θεωρούνται πληθυσμός υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό.
Εάν είμαι θετική στον κορονοϊό, μπορεί ο ιός να μεταδωθεί στο μωρό μου;
Μελέτη που πραγματοποιήθηε σε εννέα έγκυες γυναίκες που μολύνθηκαν με κορονοϊό στην Wuhan της Κίνας, έδειξε οτι όλες οι γυναίκες ξεπέρασαν την ασθένεια και γέννησαν φυσιολογικά χωρίς καμία ένδειξη μετάδοσης του ιού στο μωρό. Ο ιός δεν ανιχνεύθηκε σε δείγματα αίματος, ομφάλιου λώρου, αμνιακού υγρού ή μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, μόλυνση από κορονοϊό βρέθηκε πρόσφατα σε νεογέννητο, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτό το σημείο η “κάθετη μετάδοση” (δηλαδή η μετάβαση του ιού από τη μητέρα στο μωρό κατά την περίοδο πριν και μετά τη γέννηση).
Πώς μπορώ να ελέγξω και να μειώσω το άγχος μου μη γνωρίζοντας πότε θα τελειώσει αυτό;
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας είναι μια διαδικασία που συχνά συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Η εμφάνιση του κορονοϊού επιδεινώνει μια ήδη έντονη συναισθηματική κατάσταση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το εξειδικευμένο προσωπικό της μονάδας μας Institute of Life και την ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης σε συνεργασία με τον γιατρό σας.
Είναι σημαντικό για την έγκαιρη αντιμετώπιση του κορονοϊού να σκεφτούμε όλοι το καθήκον μας στην κοινωνία και τη δημόσια υγεία. Σκεφτείτε πως με τη δική σας στάση μπορείτε να περιορίσετε την εξάπλωση του κορονοϊού. Η παραμονή στο σπίτι βοηθάει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και συμβάλλει στην «επιπέδωση της καμπύλης», έτσι ώστε το ιατρικό σύστημα να αντέξει τον αυξημένο όγκο δουλειάς. Αυτό μπορεί να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.