Η επιδημία του κορονοϊού επέφερε αλλαγή στον τρόπο ζωής και τη λειτουργία της κοινωνίας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει ο καθένας μας, και οι μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καλούνται να ακολουθούν τις συστάσεις των κύριων επιστημονικών εταιρειών και της ΕΑΙΥΑ στον τομέα αυτό για να συμβάλλουν στην αποφυγή της μετάδοσης του ιού και στη μείωση του ποσοστού μόλυνσης του γενικού πληθυσμού και την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
Μετά από αυτήν την περίοδο αδράνειας, οι μονάδες εξωσωματικής θα ξαναρχίσουν τις θεραπείες γονιμότητας. Οι λόγοι που οδηγούν στη λήψη αυτής της απόφασης είναι οι εξής:
- Η μείωση του ρυθμού μετάδοσης του covid 19
- Μια σημαντική ομάδα των ασθενών πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε θεραπεία γονιμότητας ώστε να επιτύχουν τον στόχο τους να γίνουν μητέρες (ασθενείς μεγαλύτερων ηλικιών που πιέζονται από τον χρόνο).
- Δεν υπάρχει επιστημονική βάση που να αποτρέπει τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή τη μεταφορά εμβρύων.
- Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υποβοηθούμενες αναπαραγωγικές τεχνικές μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης.
- Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια μέλλουσα μητέρα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό .
- Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη της μετάδοσης του ιού από μητέρα σε παιδί σε περίπτωση μόλυνσης της μητέρας.
Ποιοι ασθενείς θα μπορούν να ξεκινήσουν τη θεραπεία;
θα πραγματοποιείται κάθε θεραπεία σε όλους τους ασθενείς που ΔΕΝ έχουν υποκείμενες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνια αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνια πνευμονική νόσο, ασθενείς σε ανοσοκαταστολή ή οι μεταμοσχευμένοι. Αυτό το μέτρο λαμβάνεται επειδή σε περίπτωση μόλυνσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτές οι ασθένειες είναι παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές. Σε αυτήν την περίπτωση, συνιστάται να καθυστερήσετε την εγκυμοσύνη για μερικούς μήνες παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας.
Μόνο ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία. Λαμβάνουμε αυτό το μέτρο για να αποφύγουμε μόλυνση άλλων ασθενών που εισέρχονται στο κέντρο αλλά και τους εργαζομένους σε αυτό. Σε αυτήν την ομάδα συμπεριλαμβάνονται:
- Ασυμπτωματικοί ασθενείς.
- Ασθενείς χωρίς ιστορικό άμεσης επαφής με θετικές ή ύποπτες περιπτώσεις στις 14 ημέρες πριν από την έναρξη της θεραπείας.
- Ασθενείς χωρίς ιστορικό λοίμωξης COVID-19 τις 21 ημέρες πριν από τη θεραπεία αλλά και αρνητική εξέταση με PCR.
Τι μέτρα θα πάρει η μονάδα ;
Η μονάδα μας θα προγραμματίσει άμεσα την προοδευτική έναρξη της θεραπείας των ζευγαριών με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο «συνωστισμός» στους χώρους της μονάδας. Για τους ασθενείς που έρχονται αυτοπροσώπως στη μονάδα έχουν καθοριστεί πολύ αυστηρές οδηγίες για να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματικών ασθενών στη μονάδα. Έγινε εκπαίδευση του προσωπικού για τα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας, πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση του ερωτηματολογίου των συμπτωμάτων και παρακολούθηση της θερμοκρασίας.
Πριν μεταβείτε στη μονάδα
θα πρέπει να έχετε συμπληρώσει το ειδικό ερωτηματολόγιο για την ανίχνευση συμπτωμάτων ή στοιχείων από το ιστορικό σας που να σας κατατάσσουν στην ομάδα αυξημένης πιθανότητας να είστε φορέας του ιού ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Μόλις έλθετε στη μονάδα:
- Η θερμοκρασία σας θα μετρηθεί με θερμόμετρα υπερύθρων. Εάν ο ασθενής έχει θερμοκρασία πάνω από 37,5 βαθμούς, θα κληθεί να αλλάξει το ραντεβού του.
- Θα κληθείτε να απορρίψετε τα γάντια σας εάν έχουν μεταφερθεί από έξω.
- Θα λάβετε μάσκες εάν δεν έχετε δικές σας.
- Θα υπάρχει διαθεσιμότητα απολυμαντικού χεριών.
- Συνιστάται να χρησιμοποιείτε τις σκάλες.
- Να έχετε πάντοτε υπόψη σας να κρατάτε απόσταση ασφαλείας των 2 μέτρων.
Θα κάνω διαγνωστικά τεστ πριν ξεκινήσω τη θεραπεία;
Στόχος είναι να παρέχεται η μέγιστη ασφάλεια τόσο στους ασθενείς όσο και στους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια των θεραπειών. Κατά την έναρξη μιας θεραπείας η ΕΑΙΥΑ συστήνει , άλλα πριν την ωοληψία καθιστά υποχρεωτικό τον έλεγχο με εξέταση PCR ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος για την ασθενή για να γνωρίζουμε την κατάστασή της σχετικά με τον κορονοϊό.
Τι θα κάνω κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
Βασικό σημείο είναι η αναπροσαρμογή του τρόπου ζωής του ζεύγους ώστε να μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό. Επιπλέον η παρακολούθηση της θερμοκρασίας και των πιθανών συμπτωμάτων ( με βάση το ερωτηματολόγιο ) συμβάλουν στην έγκαιρη αναγνώριση της εμφάνισης του ιού με εξέταση PCR και την λήψη των αναγκαίων μέτρων .
Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του γενετικού μου υλικού στο εργαστήριο;
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν θεωρείται πιθανό. Πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες που οδηγούν σε μια νέα αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων. Για αυτό τον λόγο, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που προτείνουν οι επιστημονικοί φορείς πάντοτε και με την δική σας συμβολή αποκτώντας νέους αυτοματισμούς!