Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι παθήσεις οι οποίες μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική ή στοματική). Δεν έχουν πάντα εμφανή συμπτώματα, γι’ αυτό ο μόνος τρόπος να διαγνωστούν είναι μέσω του τακτικού ετήσιου προληπτικού ελέγχου. Τα περισσότερα αντιμετωπίζονται εύκολα και γρήγορα, ενώ άλλα απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.

Όπως τονίζει ο Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, MD, PhD, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Αντιπρόεδρος του Institute of Life – ΙΑΣΩ, «τα ΣΜΝ μπορεί να περιπλέξουν την εγκυμοσύνη και να έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για τη γυναίκα όσο και για το έμβρυο που κυοφορεί. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που θα ήθελαν να μείνουν έγκυες αλλά και οι σύντροφοί τους τουλάχιστον τρεις μήνες πριν, θα πρέπει να προσέχουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και να κάνουν όλους τους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους. Το ίδιο ισχύει και για τις έγκυες γυναίκες, οι οποίες πρέπει να διενεργούν όλους τους ελέγχους για ΣΜΝ κυρίως σε δύο στάδια, νωρίς στην εγκυμοσύνη και κοντά στον τοκετό».
Παράλληλα, εξηγεί ο Δρ Κωσταράς «αν ορισμένα ΣΜΝ δεν γίνουν αντιληπτά και αφεθούν για καιρό χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα όργανα της αναπαραγωγής, οδηγώντας στην υπογονιμότητα».

Το προφυλακτικό αποτελεί μια μορφή προφύλαξης, ωστόσο δεν παρέχει 100% προστασία. Σε κάθε περίπτωση, εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να κολλήσατε κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα, οφείλετε να ενημερώσετε τον/τους συντρόφους σας, ώστε να εξεταστούν κι εκείνοι και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία αν έχουν κολλήσει.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τα πιο συχνά ΣΜΝ και ποιες συνέπειες έχουν ιδιαίτερα στις μέλλουσες μητέρες, εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Έρπης γεννητικών οργάνων
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από 4 έως 7 ημέρες, αλλά μπορεί να μην ξεκινήσουν μέχρι και μήνες αργότερα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• μικρές, επώδυνες φουσκάλες γύρω από τα γεννητικά όργανα
• πόνος στην ούρηση
• μυρμήγκιασμα ή φαγούρα γύρω από τα γεννητικά όργανα
Οι περισσότεροι έχουν συμπτώματα όταν μολύνονται για πρώτη φορά, ωστόσο στις υποτροπές τα συμπτώματα αυτά εξασθενούν. Ο ιός δεν θεραπεύεται εντελώς, παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και επανεμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο. Συνήθως χορηγούνται αντιικά φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων είναι παρόμοια σε έγκυες και σε μη έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, η κύρια ανησυχία, σχετίζεται με τις επιπλοκές που συνδέονται με τη μόλυνση του νεογνού. Αν και η μετάδοση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, ο κίνδυνος μετάδοσης στο νεογνό από μολυσμένη μητέρα είναι υψηλός, μεταξύ των γυναικών που αποκτούν έρπητα των γεννητικών οργάνων κοντά στην ώρα του τοκετού και χαμηλός μεταξύ των γυναικών με υποτροπιάζοντα έρπητα ή που αποκτούν τη λοίμωξη κατά το πρώτο εξάμηνο της εγκυμοσύνης. Η λοίμωξη από τον έρπητα μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στα νεογνά, ειδικά εάν εμφανιστεί κατά το τρίτο τρίμηνο.

Χλαμύδια
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά από 1 έως 3 εβδομάδες, αλλά μπορούν να ξεκινήσουν πολύ αργότερα. Περιλαμβάνουν:
• εκκρίσεις υγρού από τον κόλπο ή το πέος
• πόνο στην ούρηση
• κολπική αιμορραγία μεταξύ περιόδων ή μετά το σεξ
• πυελικό πόνο στις γυναίκες
• πόνο στους όρχεις στους άνδρες
Περίπου το 50% των ανδρών και το 70% των γυναικών που έχουν μολυνθεί δεν έχουν συμπτώματα. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι καταγράφονται περισσότερες από 250.000 μολύνσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Προλήψεως Νοσημάτων (ECDC). Αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή και είναι απαραίτητη η θεραπεία και του ερωτικού συντρόφου. Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκληθούν σοβαρές φλεγμονές, ακόμη και στειρότητα.
Η μη θεραπευμένη λοίμωξη από χλαμύδια έχει συνδεθεί με προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού, της πρόωρης ρήξης των μεμβρανών και του χαμηλού βάρους γέννησης. Το νεογέννητο μπορεί επίσης να μολυνθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού ενώ τα εκτεθειμένα νεογνά μπορεί να αναπτύξουν λοιμώξεις των ματιών και των πνευμόνων.

Γονόρροια
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 εβδομάδων από την μόλυνση, αλλά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πολύ αργότερα. Περιλαμβάνουν:
• εκκρίσεις πρασινωπού ή κιτρινωπού υγρού από τον κόλπο ή το πέος
• πόνο στην ούρηση
Περίπου το 10% των ανδρών και το 50% των γυναικών που έχουν μολυνθεί δεν έχουν συμπτώματα. Σύμφωνα με το ECDC, η γονόρροια είναι το δεύτερο σε συχνότητα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στην Ευρώπη, με περισσότερα από 75.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή και απαιτείται τακτικός επανέλεγχος και για άλλα ΣΜΝ.
Η μη θεραπευμένη γονοκοκκική λοίμωξη στην εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί με αποβολές, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρη ρήξη υμένων (όταν σπάνε τα νερά) και χοριοαμνιονίτιδα. Η γονόρροια μπορεί επίσης να μολύνει ένα βρέφος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, τα βρέφη μπορεί να αναπτύξουν οφθαλμικές λοιμώξεις. Επειδή η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό της, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί με ακρίβεια η λοίμωξη και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων
Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν από 3 εβδομάδες έως πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά την επαφή με τον ιό που τα προκαλεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• μικρές, σαρκώδεις αυξήσεις ή σπυράκια στα γεννητικά όργανα ή γύρω από τον πρωκτό (συνήθως δεν πονάνε αλλά μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα)
Τα περισσότερα άτομα με τον ιό που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων δεν αναπτύσσουν εμφανή κονδυλώματα. Κάποια στελέχη του θεωρούνται υπεύθυνα τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και γενικότερα, καρκινογένεση. Μπορεί να χρειαστεί κολποσκόπηση, ουρηθροσκόπηση, τεστ ΠΑΠ και κολονοσκόπηση και συνήθως αντιμετωπίζεται με λέιζερ, κρυοπηξία και χειρουργική αφαίρεση.
Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων συχνά αυξάνονται σε αριθμό και μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν μια γυναίκα έχει κονδυλώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επιλέξετε να καθυστερήσετε τη θεραπεία μέχρι μετά τον τοκετό. Όταν είναι μεγάλα ή απλωμένα, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να περιπλέξουν έναν κολπικό τοκετό, γι΄ αυτό συνιστάται καισαρική τομή.

Σύφιλη
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά από 2 έως 3 εβδομάδες, αλλά μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα ή πολύ αργότερα. Περιλαμβάνουν:
• μία ή περισσότερες μικρές ανώδυνες πληγές ή έλκη στα γεννητικά όργανα
• εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα και συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης, τα οποία μπορεί να ακολουθήσουν μερικές εβδομάδες αργότερα

Τα συμπτώματα συχνά δεν είναι προφανή και μπορεί “να έρχονται και να φεύγουν”. Αντιμετωπίζεται πάντα με αντιβιοτική αγωγή.
Η σύφιλη μπορεί να μεταδοθεί σε ένα μωρό από μια μολυσμένη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μετάδοση της σύφιλης σε ένα κυοφορούμενο
μωρό μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή πολυσυστηματική λοίμωξη, γνωστή ως «συγγενής σύφιλη». Η σύφιλη έχει συνδεθεί με πρόωρους τοκετούς, θνησιγένεια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο λίγο μετά τη γέννηση. Τα μη θεραπευμένα βρέφη που επιβιώνουν, τείνουν να αναπτύσσουν προβλήματα σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των ματιών, των αυτιών, της καρδιάς, του δέρματος, των δοντιών και των οστών.

Τριχομονάδες
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 4 εβδομάδων, αλλά μπορεί να ξεκινήσουν μήνες αργότερα. Περιλαμβάνουν:
• εκκρίσεις υγρού από τον κόλπο ή το πέος
• πόνος στην ούρηση
• κνησμός ή δυσφορία γύρω από το άνοιγμα του κόλπου
Περίπου το 50% των ανδρών και των γυναικών που έχουν μολυνθεί δεν έχουν συμπτώματα. Η θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται και από τον ερωτικό σύντροφο και περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.
Εάν είστε έγκυος με συμπτώματα τριχομονάσης, θα πρέπει να αξιολογηθείτε για Trichomonas vaginalis και να λάβετε την κατάλληλη αγωγή. Η μόλυνση στην εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί με πρόωρη ρήξη των υμένων, πρόωρο τοκετό και βρέφη με χαμηλό βάρος γέννησης. Σπάνια, το θηλυκό νεογέννητο μπορεί να αποκτήσει τη λοίμωξη όταν διέρχεται από το «κανάλι γέννησης» κατά τον τοκετό και να έχει κολπική έκκριση μετά τη γέννηση.

Βακτηριακή Κολπίτιδα
Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι ένα κλινικό σύνδρομο σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που προκύπτει από μια αλλαγή στην κολπική κοινότητα των βακτηρίων. Αν και συχνά δεν θεωρείται ΣΜΝ, έχει συνδεθεί με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ή μπορεί να παραπονιούνται για μια δύσοσμη κολπική έκκριση (ψάρια). Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης ρήξης των υμένων που περιβάλλουν το μωρό στη μήτρα, του πρόωρου τοκετού, της χοριοαμνιονίτιδας, καθώς και της ενδομητρίτιδας. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον έλεγχο για Bακτηριακή Κολπίτιδα σε έγκυες γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, οι συμπτωματικές γυναίκες θα πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται. Δεν υπάρχουν γνωστές άμεσες επιδράσεις στο νεογνό.

AIDS (ιός HIV)
Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από 2 έως 6 εβδομάδες. Μπορούν να περιλαμβάνουν:
• συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως υψηλός πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλοι και πόνοι σε μυς ή αρθρώσεις
• ένα κόκκινο εξάνθημα στο σώμα
Δεν παρουσιάζονται σε όλους αυτά τα συμπτώματα, αλλά όταν εκδηλώνονται συνήθως διαρκούν 1 έως 2 εβδομάδες.
Αφού εξαφανιστούν τα συμπτώματα, μπορεί να μην έχετε περαιτέρω συμπτώματα για πολλά χρόνια, παρόλο που η μόλυνση παραμένει στον οργανισμό σας. Για να αντιμετωπιστεί χορηγούνται αντιρετροϊκά φάρμακα. Η νόσος δεν θεραπεύεται εντελώς ποτέ, ωστόσο με τα φάρμακα αποτρέπεται η εξέλιξή της.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού. Ωστόσο, όταν ο HIV διαγνωστεί πριν ή νωρίς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, ο κίνδυνος μετάδοσης από μητέρα σε παιδί μπορεί να είναι μικρότερος από 1%.

 

Πηγές:

https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/how-soon-do-sti-symptoms-appear/
https://www.cdc.gov/std/pregnancy/stdfact-pregnancy-detailed.htm

©2024 Finead SA.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?