Η δωρεά ωαρίων είναι η διαδικασία με την οποία μια γυναίκα δωρίζει τα ωάριά της για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Υπάρχουν γυναίκες που για διάφορους λόγους παράγουν κακής ποιότητας ωάρια ή δεν μπορούν να παράγουν ωάρια.

Η δωρεά ωαρίων στην Ελλάδα γίνεται με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο (Νόμος 3305 | 01/2005). Είναι πλέον κατανοητό από όλους ότι μιλάμε για μία επιστημονική ιατρική μέθοδο. Κάνει το όνειρο ζευγαριών, που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατον να εκπληρωθεί, πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας και δικό τους γενετικό υλικό.

Η δωρεά και λήψη ωαρίων είναι η μέθοδος που μπορεί να τους προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, καθώς η μέλλουσα μητέρα λαμβάνει μεν το ωάριο από τη δότρια, ωστόσο κυοφορεί η ίδια το έμβρυο της, το οποίο μεγαλώνει, «τρέφεται και αναπνέει» μέσα από εκείνη.  Η αναπαραγωγική ικανότητα της δότριας δεν επηρεάζεται από την διαδικασία της δωρεάς ωαρίων.

Η επιλογή της δότριας

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο (Νόμος 3305 | 01/2005) η δότρια πρέπει να:

  • είναι μικρότερη των 35 ετών
  • έχει φυσιολογικό ιατρικό ιστορικό
  • έχει φυσιολογική κλινική εξέταση

Επιπλέον υποβάλλεται σε μια σειρά εξετάσεων όπως:

  • Υπερηχογραφικός έλεγχος για αποκλεισμό παθολογικών γυναικολογικών καταστάσεων (ινομυώματα, κύστες, πολύποδες, κτλ)
  • Έλεγχος των χρωμοσωμάτων για τον αποκλεισμό χρωμοσωμιακών ανωμαλιών
  • Έλεγχος για κυστική ίνωση
  • Έλεγχος για ηπατίτιδες, HIV, σύφιλη, ομάδα Rh

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι είναι κατάλληλη για δότρια ακολουθεί η φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών όπως σε έναν φυσιολογικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης για την παραγωγή ικανοποιητικού αριθμού ωαρίων.

Την ημέρα που έχει προγραμματιστεί η λήψη των ωαρίων από τη δότρια, ο σύντροφος της λήπτριας δίνει δείγμα σπέρματος στο εργαστήριο. Εν συνεχεία, στο εργαστήριο, γίνεται η γονιμοποίηση των ωαρίων με το σπέρμα του συντρόφου ή του δότη.

Την επόμενη μέρα γνωρίζουμε πόσα ωάρια έχουν γονιμοποιηθεί και μετά από 3-5 μέρες γίνεται η εμβρυομεταφορά, ενώ τα πλεονάζοντα έμβρυα κρυοσυντηρούνται. Παράλληλα χορηγούνται φάρμακα για την υποστήριξη της εμφύτευσης και δέκα περίπου ημέρες μετά την ωοληψία, γίνεται εξέταση της b-HCG για να διαπιστωθεί εάν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Η δωρεά ωαρίων είναι μία καθιερωμένη επιστημονική διαδικασία, με ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές και με εξαιρετικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2018]  Finead SA

Log in with your credentials

Forgot your details?