Οι κύστεις στις ωοθήκες αυτές είναι αρκετά κοινές στις γυναίκες στην ηλικία της τεκνοποίησης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι κύστεις των ωοθηκών είναι αθώες και φεύγουν μόνες τους.

Σε άλλες περιπτώσεις προκαλούν συμπτώματα και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν. Κάποιες κύστεις ενδεχομένως να εξελιχθούν σε κακοήθεις. Ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι τόσο συχνές.

Οι περισσότερες κύστεις στις ωοθήκες δεν δίνουν συμπτώματα. Κάποιες ενδέχεται να προκαλούν αίσθημα βάρους ή ξαφνικό άλγος στην κοιλιά και πόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων της γυναίκας.

Μεγαλύτερες κύστεις προκαλούν συστροφή της ωοθήκης, κατάσταση που προκαλεί πόνο. Κύστεις που αιμορραγούν ή κάνουν ρήξη μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και χρειάζονται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Η διάγνωση των κύστεων γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια του συνήθους γυναικολογικού ελέγχου. Εάν διαγνωσθείτε με κύστεις στις ωοθήκες, συστήνονται οι ακόλουθες εξετάσεις:

  • Κολπικό υπερηχογράφημα
  • Λαπαροσκοπική εξέταση
  • Εξετάσεις αίματος

Μια γυναίκα με κύστεις στις ωοθήκες μπορεί να μη λάβει κανένα φάρμακο και οι κύστεις να υποχωρήσουν από μόνες τους. Άλλες γυναίκες θα χρειαστούν τη λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων ορμονικών σκευασμάτων, τα οποία θα αποτρέψουν τη δημιουργία νέων κύστεων. Η παρακολούθησή τους από τον ιατρό είναι απαραίτητη.

Εάν οι κύστεις στις ωοθήκες είναι μεγάλου μεγέθους, ύποπτες για κακοήθεια και προκαλούν συμπτώματα τότε πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά. Η κυστεκτομή θα αφαιρέσει την κύστη αλλά όχι την ωοθήκη. Ωστόσο, σε κάποιες πιο σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει να αφαιρεθεί και η ωοθήκη.

Η έκταση του χειρουργείου εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της κύστης, την ηλικία της γυναίκας και την επιθυμία της να τεκνοποιήσει στο μέλλον, από τα συμπτώματα που προκαλούν και από τα απεικονιστικά και αιματολογικά χαρακτηριστικά της κύστης.

Σχετικά Άρθρα

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2020]  Finead SA.

Log in with your credentials

Forgot your details?