Διατήρησε τη γονιμότητά σου και επίλεξε εσύ πότε να γίνεις μητέρα.

 Η κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων είναι μία  τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που σου δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσεις τα ωάριά σου, αφού καταψυχθούν, ώστε να μπορείς να επιλέξεις η ίδια τη χρονική στιγμή που θα γίνεις μητέρα.

Σίγουρα θα έχεις πολλά ερωτήματα γύρω από το θέμα της κρυοσυντήρησης. Να είσαι βέβαιη ότι δεν είσαι η μόνη που σκέφτεται αυτή την επιλογή. Μέσα από 10 ερωτήσεις-απαντήσεις, έχεις τώρα τη δυνατότητα να μάθεις τα βασικά βήματα και να ενημερωθείς σωστά για το πώς μπορεί να σε βοηθήσει.

 

Θες να μάθεις περισσότερα για τη λύση της κρυοσυντήρησης;

Κλείσε σήμερα ένα ραντεβού .

Τηλέφωνο: +30 210 6425 949
Κινητό:         +30 6944 366 967

Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα θα επιλέξει να καταψύξει τα ωάριά της, μπορεί να είναι είτε υγείας ή κοινωνικοί. Οι λόγοι υγείας αφορούν ένα μεγάλο αριθμό γυναικών αλλά είναι μεγαλύτερος ο αριθμός γυναικών που για προσωπικούς-κοινωνικούς λόγους έχει ανάγκη την κατάψυξη ωαρίων.

Όταν υπάρχει διάγνωση καρκίνου για την αντιμετώπιση του οποίου μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες η γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Όταν υπάρχει ενδομητρίωση και άλλες καλοήθεις κύστεις των ωοθηκών. Ειναι σημαντικό κατά την γυναικολογική εξέταση, αν διαπιστωθεί μειωμένη ωοθηκική λειτουργία, ανοσολογικά νοσήματα, ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης στην οικογένεια, τότε ακόμα και σε μικρή ηλικία πρέπει να καταψύξει τα ωάριά της, ώστε να μην βρεθεί απροετοίμαστη.

Οι πιο συχνοί κοινωνικοί λόγοι μετάθεσης της μητρότητας γι΄ αργότερα είναι:

  • η ολοκλήρωση, ή η επίτευξη κάποιων επαγγελματικών στόχων
  • η εύρεση του κατάλληλου συντρόφου.
  • Αφορά επίσις γυναίκες που έχουν ήδη ένα παιδί και θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βήμα 1ο
Πριν συμφωνήσετε να κρυοσυντηρήσετε και να αποθηκεύσετε τα ωάριά σας, ο ειδικός γιατρός θα σας εξηγήσει τη διαδικασία, παίρνοντας υπόψιν το ιατρικό σας ιστορικό, εξατομικεύει την όλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να έχετε τις υψηλότερες πιθανότητες επιτυχίας. Στην Μονάδα μας σας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσετε τα συναισθήματά σας και οποιεσδήποτε ανησυχίες μπορεί να έχετε με ειδικούς σύμβουλους.

Βήμα 2ο
Θα πρέπει να ελεγχθείτε για λοιμώδη νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων, του ιού HIV και της ηπατίτιδας Β και C, RPR.


Βήμα 3o

Ετοιμάζετε στο συμβολαιογράφο μια συμβολαιογραφική πράξη, με βάση την οποία συναινείτε στην κατάψυξη ωαρίων στο Κέντρο μας.


Βήμα 4ο

Στην συνέχεια θα πρέπει να υποβληθείτε σε «διέγερση των ωοθηκών» για την ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων.


Βήμα 5ο

Όταν τα ωάρια σας ωριμάσουν, υπό ελαφρά αναισθησία, θα υποβληθείτε σε υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη ωοληψία, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 5- 10 λεπτά.


Βήμα 6ο

Σε αυτό το βήμα της διαδικασίας τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της ταχείας κατάψυξης (vitrification) και αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο στους -196°C
Στο μέλλον όταν θα είστε έτοιμη να μείνετε έγκυος, τότε τα ωάριά σας θα αποψυχθούν και θα ακολουθηθούν τα υπόλοιπα βήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δηλαδή θα γονιμοποιηθούν και θα ακολουθήσει η εμβρυομεταφορά ορισμένου αριθμού εμβρύων στη μήτρα. Τα επιπλέον έμβρυα που θα προκύψουν μπορούν να καταψυχθούν με την ίδια μέθοδο για μελλοντική χρήση.

Είναι μια διαδικασία «ρουτίνας»,σε μια επίσκεψη μπορεί να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να επιλεγεί το πρωτόκολλο αντιμετώπισης ,ώστε να αποθηκεύσει τον «ιδανικό αριθμό » ωαρίων.

Η όλη διαδικασία είναι ασφαλής και απαιτεί 3-4 επισκέψεις στη διάρκεια περίπου 10 ημερών .

Τα ωάρια μπορεί να διατηρηθούν για απεριόριστο χρόνο αλλά να χρησιμοποιηθούν έως την ηλικία των 50.

Σύμφωνα με την ASRM, (Αμερικανική εταιρεία Αναπαραγωγής) από το 2013 η κρυοσυντήρηση των ωαρίων δεν θεωρείται πλέον πειραματική μέθοδος.

Η όλη διαδικασία είναι ασφαλής τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για τα παιδιά που γεννούνται από κατεψυγμένα ωάρια. Με την τεχνική της «υαλοποίησης» έχουν γεννηθεί περισσότερα απο 6.000 παιδιά.Τα παιδιά αυτά δεν παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά χρωμοσωμιακών ανωμαλιών και το περιγεννητικό αποτέλεσμα ήταν όμοιο με αυτό του γενικού πληθυσμού (συγγενείς ανωμαλίες, αναπτυξιακά προβλήματα κ.λ.π).

Με την νέα τεχνική κατάψυξης ,υαλοποίηση,τα κατεψυγμένα ωάρια έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα φρέσκα .Η κατάψυξη 8 ωαρίων πριν τα 36 θεωρείται ασφαλής αριθμός για την δυνατότητα εγκυμοσύνης, ενώ για ηλικίες μετά τα 38 χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός.

Την τελευταία δεκαετία η κατάψυξη ωαρίων είναι τουλάχιστον πενταπλάσια με υψηλή μέση ηλικία. Είναι κοινώς γνωστό ότι η γονιμότητα έχει όρια ,στην ηλικία άνω των 40 το 70-80% των ωαρίων έχουν χρωμοσωμικές διαταραχές,γεγονός που περιορίζει την αποτελεσματικότητα και απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση .

Η πιθανότητα απόκτησης παιδιών εξαρτάται από τον αριθμό κρυοσυντηρημένων ωαρίων αλλά και την ηλικία της γυναίκας. Η ηλικία των 36-38 ετών, φαίνεται να αποτελεί οριακό σημείο χωρίς να αποκλείει τις μεγαλύτερες ηλικίες. Πάντα πρέπει να ελέγχεται η γονιμότητα ούτως ώστε να επιλέγετε το κατάλληλο πρωτόκολλο.

Γινόταν κατάψυξη ωαρίων από τη δεκαετία του 1980, αλλά η αποτελματικότητα ήταν πολύ περιορισμένη.

Με την παλαιότερη τεχνική κρυοσυντήρησης των ωαρίων, απαιτούντο περίπου 100 ωάρια για να γεννηθεί ένα παιδί. Σήμερα, με την νέα τεχνική κρυοσυντήρησης «υαλοποίηση», απαιτούνται μόνο 8 έως 15 ωάρια.

Τα ωάρια λόγω του μεγέθους τους ,της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και της διάταξης των χρωμοσωμάτων στην μιτωτική άτρακτο, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον σχηματισμό κρυστάλλων πάγου κατά την διαδικασία της κρυοσυντήρησης. Τώρα, με την τεχνική της «υαλοποίησης», χρησιμοποιώντας νέα κρυοπροστατευτικά διαλύματα υψηλής συγκέντρωσης, με την υπερταχεία κατάψυξη, τα κύτταρα αποκτούν μια συμπαγή μορφή σαν γυαλί, χωρίς το σχηματισμό κρυστάλλων πάγου. Έτσι αυξάνεται σημαντικά η επιβίωση των ωαρίων και τα ποσοστά των κυήσεων και των γεννήσεων.

Είναι ανάλογο μιας «εξωσωματικής». Τα ασφαλιστικά ταμεία σε αρκετές περιπτώσεις χορηγούν δωρεάν τα φάρμακα.

©2024 Finead SA.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?