Ο HPV, Human Papilloma Virus, είναι ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων και μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους των ανθρώπων και ορισμένων ζώων.

Οι τύποι του ιού είναι πάρα πολλοί και δεν προκαλούν όλοι τα ίδια συμπτώματα. Έως σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 190 υπότυποι του ιού, από τους οποίους οι 40 είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι.

Κάποιες μορφές αυτών (τύποι 6, 11, 40, 42, 43, 44, 55, 61, 70, 72, 81, 83, 84, 89) δύναται να προκαλέσουν οξυτενή κονδυλώματα τα οποία εντοπίζονται συνήθως στο αιδοίο, στην περιγεννητική χώρα και στον πρωκτό. Οι τύποι 6 και 11 οφείλονται για το 91% των οξυτενών κονδυλωμάτων. Τα οξυτενή κονδυλώματα γίνονται αντιληπτά από την ίδια την γυναίκα αλλά συνήθως δεν παρουσιάζουν κίνδυνο καρκινικής εξέλιξης.

Οι άλλοι τύποι του HPV (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 70, 73, 82, 85) δεν προκαλούν μεν εμφανείς βλάβες, έχουν όμως την τάση να οδηγούν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες  μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου. Η λοίμωξη από υψηλής επικινδυνότητας ορότυπους του HPV οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η διάγνωση της λοίμωξης από HPV γίνεται με τη βοήθεια της κολποσκόπησης, του τεστ ΠΑΠ και με τις μοριακές τεχνικές ανίχνευσης του DNA του ιού ή του RNA για να διαπιστωθεί ενεργός πολλαπλασιασμός του ιού. Η αντιμετώπισή τους υποστηρίζεται από φαρμακευτικές μεθόδους, οι οποίες είτε εφαρμόζονται από την ίδια την ασθενή είτε από τον γυναικολόγο τοπικά στις βλάβες. Τα ποσοστά υποτροπής διαφέρουν ανά περίπτωση.

Στις πιο σύγχρονες μεθόδους  περιλαμβάνεται η μηχανική αφαίρεση των κονδυλωμάτων με τη βοήθεια laser ή με λαβίδα βιοψίας loop. Η μηχανική αφαίρεση των κονδυλωμάτων παρουσιάζει μικρότερα ποσοστά υποτροπής. Όσον αφορά στις πιθανές προκαρκινικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από τη λοίμωξη από HPV, ανάλογα με τη σταδιοποίηση της βλάβης, υπάρχει και η αντίστοιχη αντιμετώπιση με loop ή laser.

Σχετικά Άρθρα

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2020]  Finead SA.

Log in with your credentials

Forgot your details?