Το πρώτο μωρό του κόσμου που γεννήθηκε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης έγινε 40 ετών αυτό το καλοκαίρι. Ακόμα, μετά από τέσσερις δεκαετίες η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένα σχετικά νέο πεδίο με συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το πως θα έχουμε τα καλυτέρα αποτελέσματα για τα ζευγάρια που ελπίζουν στην δημιουργία οικογένειας.

Οι ειδικοί γιατροί γονιμότητας συζητούν σχετικά με το αν η μεταφορά ενός ‘φρέσκου’ ή κροσυντηρημενου εμβρύου στη μήτρα της γυναικάς προσφέρει περισσότερες πιθανότητες για τη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 83.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και δημοσιεύτηκε στις 20 Αύγουστου 2018 στο περιοδικό «Fertility and Sterility” της ASRM, έδειξε ότι δεν υπάρχει ενιαίο αποτέλεσμα. Η καλύτερη τεχνική μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το ποσά ωάρια παράγει η γυναικά.

Για να γίνει η εμβρυομεταφορά, πρέπει καταρχήν με κατάλληλη ορμονική θεραπεία να γίνει διέγερση των ωοθηκών για αρκετές ήμερες για τη παράγωγη ωαρίων. Οι γιατροί κάνουν την λήψη των ωάριων (ωοληψία) κατόπιν στο εργαστήριο τα γονιμοποιούν και τοποθετούν ένα ή περισσότερα έμβρυα στη μήτρα της μέλλουσας μητέρας (εμβρυομεταφορά). Όσα πλεονάζουν καταψύχονται. Πολλές κλινικές συστήνουν παγκοσμίως την κρυοσυντήρηση όλων των εμβρύων και την αναμονή λίγων εβδομάδων μέχρι να εισέλθει η γυναίκα σε νέο εμμηνορροϊκό κύκλο (freeze all strategy).

Σύμφωνα με έρευνες, η μεταφορά κρυοσυντηρημένων εμβρύων είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης. Ωστόσο, η αναμονή μπορεί να είναι επωφελής μονό για τις γυναίκες που παράγουν 15 ή περισσότερα ωάρια μετά από ορμονική διέγερση. Τα ποσοστά γεννήσεων για τις γυναίκες «με υψηλή ανταπόκριση» που έλαβαν κροσυντηρημένα έμβρυα ήταν ελαφρώς υψηλοτέρα (52%) από αυτά που έκαναν ‘φρέσκια’ εμβρυομεταφορά (48%). Από την άλλη, οι γυναίκες με χαμηλή και μεσαία ανταπόκριση, δηλαδή οι γυναίκες που παρήγαγαν λιγότερα από 14 ωάρια, είχαν μεγαλύτερα ποσοστά εγκυμοσύνης και γεννήσεων σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν κρυοσυντηρημένα έμβρυα.

Αν και οι δυο μέθοδοι δε διαφοροποιούνται ιδιαίτερα ως προς την αποτελεσματικότητα τους, σε γενικές γραμμές οι πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης των εμβρύων στη μήτρα είναι αυξημένες όταν αυτά καταψύχονται, ενώ παράλληλα μειώνεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών υπό την προϋπόθεση ότι το σύστημα κρυοσυντήρησης της κάθε μονάδας εξωσωματικής (IVF) λειτούργει με σύγχρονες προδιαγραφές και παρουσιάζει καλά αποτελέσματα.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2020]  Finead SA.

Log in with your credentials

Forgot your details?