Η πιο απλή μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι η σπερματέγχυση, η οποία εφαρμόζεται είτε σε φυσικό κύκλο είτε με φαρμακευτική αγωγή.

Η σπερματέγχυση στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελεί την πρώτη προσέγγιση για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη σε ζευγάρια με προβλήματα ήπιας υπογονιμότητας.

Ο γιατρός παρακολουθεί τον κύκλο της γυναίκας και προσδιορίζει τον χρόνο της ωορρηξίας με τη βοήθεια υπερήχων.  Τη μέρα της απελευθέρωσης του ωαρίου (ωορρηξία) εγχύει με έναν λεπτό καθετήρα το σπέρμα στην κοιλότητα της μήτρας. Το σπέρμα, προηγουμένως έχει υποστεί επεξεργασία προκειμένου να επιλεγούν τα καλύτερης ποιότητας σπερματοζωάρια.

Η επιτυχία της σπερματέγχυσης εξαρτάται από τον χρόνο (timing) που θα εγχυθεί το σπέρμα στην κοιλότητα της μήτρας. Εάν γίνει πολύ νωρίς, το σπέρμα χάνει την κινητικότητά του. Εάν γίνει πολύ αργά, μπορεί να χαθεί η ζωτικότητα του ωαρίου.

Συνήθως, για να υποστηριχθεί η σύλληψη, χορηγείται προγεστερόνη και δύο εβδομάδες αργότερα γίνεται το τεστ εγκυμοσύνης.

Δεν μπορούν όλα τα ζευγάρια να υποβληθούν σε σπερματέγχυση.

Η σπερματέγχυση συστήνεται σε ζευγάρια νεαρής ηλικίας με ήπιες αιτίες υπογονιμότητας: π.χ. ελαφρά ολιγοασθενοσπερμία.

Αντενδείκνυται όταν υπάρχει πρόβλημα με τις σάλπιγγες στη γυναίκα ή όταν  υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το σπέρμα: π.χ. αζωοσπερμία (ανυπαρξία σπέρματος).

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2020]  Finead SA.

Log in with your credentials

Forgot your details?