ανδρική υπογονιμότητα

Το πρώτο στάδιο διάγνωσης στην ανδρική υπογονιμότητα περιλαμβάνει την κλινική εξέταση και τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού. Στη συνέχεια εξετάζεται το σπέρμα, το οποίοσυλλέγεται σε αποστειρωμένο δοχείο μετά από αυνανισμό του άνδρα.

Η εξέταση του σπέρματος δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον αριθμό, την κίνηση και το σχήμα των σπερματοζωαρίων. Εάν αυτοί οι δείκτες είναι φυσιολογικοί, τότε ο άνδρας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με ανδρική υπογονιμότητα. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι φυσιολογικά, τότε το σπέρμα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά.

Κάποιες ασθένειες ή και φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του σπέρματος παροδικά ή μόνιμα. Σε κάθε περίπτωση η εξέταση αίματος που θα ελέγξει τις ορμόνες του άνδρα θα βοηθήσει για τη διάγνωση ή μη στην ανδρική υπογονιμότητα.

Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών επηρεάζει την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η αποχή από το σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα μειώνει την ποιότητα του σπέρματος. Οι γιατροί συστήνουν στα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν να έχουν σεξουαλική επαφή τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και εάν είναι δυνατόν την ημέρα της ωορρηξίας.

Τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται από το εμπόριο καλό θα είναι να αποφεύγονται από τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν καθώς εμποδίζουν την κίνηση και μειώνουν την επιβίωση των σπερματοζωαρίων.

Η παχυσαρκία είναι «εχθρός» του σπέρματος. Το κάπνισμα επιδεινώνει την ποιότητα του σπέρματος, όπως και τα ναρκωτικά και τα στεροειδή.

Αντίθετα η λήψη βιταμινών Ε και C από τη διατροφή φαίνεται ότι αυξάνει έστω και λίγο τον αριθμό των σπερματοζωαρίων αλλά και την κινητικότητά τους.

Οι άνδρες θα πρέπει να αποφεύγουν να φορούν στενά εσώρουχα ή  παντελόνια  καθώς και οποιαδήποτε συνήθεια αυξάνει τη θερμοκρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως τα ζεστά υδρομασάζ, το λάπτοπ στα γόνατα κ.α. Οι υπερτασικοί θα πρέπει να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση και οι διαβητική το σάκχαρο στο αίμα τους προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης.

Σε κάθε περίπτωση οι άνδρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλες αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα βοηθήσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα μετά από αρκετούς μήνες και όχι την επόμενη μέρα.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2020]  Finead SA.

Log in with your credentials

Forgot your details?