Δρ. Κωνσταντίνος Κωσταράς: «Όσο πιο νωρίς γίνεται η κατάψυξη ωαρίων, τόσο πιο αποτελεσματική είναι»
Μέσα από το workshop του δρ. Κωνσταντίνου Κωσταρά στο Empowering Women by JennyGr, πήραμε απαντήσεις σε όλες μας τις απορίες σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων είναι ένα θέμα που προβληματίζει όλο και περισσότερες γυναίκες όσο περνούν τα χρόνια. Από τη μία, οι αυξημένες απαιτήσεις εργασίας αλλά και οι οικονομικοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη μετάθεση της μητρότητας πιο αργά στο ηλικιακό πρόγραμμα μίας γυναίκας. Από την άλλη, ιατρικοί λόγοι που παρεμβαίνουν και δημιουργούν δυσκολίες στη σύλληψη. Όλα αυτά, αναδεικνύουν τη σημασία της κατάψυξης ωαρίων, όμως, πόσα πραγματικά γνωρίζεις για αυτήν;

Κατά τη διάρκεια του Empowering Women by JennyGr την Κυριακή 7 Μαΐου στο Anassa City Events, ο δρ. Κωνσταντίνος Κωσταράςανέλυσε το θέμα και απάντησε σε όλα όσα προβληματίζουν το κοινό επ’ αυτού. Ο δρ. Κωσταράς είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιδρυτικό μέλος του Institute of Life ΙΑΣΩ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2015 και αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ευρώπη.

Πάμε να δούμε τις απαντήσεις που μας έδωσε ο καταξιωμένος δρ. Κωσταράς μέσα από την πολυετή εμπειρία του στον χώρο.

 

 


 

Τι συμβαίνει κατά τη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων;

Η κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων είναι μία τεχνική, η οποία σου δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσεις τα ωάριά σου, αφού καταψυχθούν, ώστε να μπορείς να επιλέξεις η ίδια τη χρονική στιγμή που θα γίνεις μητέρα. Καταψύχοντας, λοιπόν, ωάρια στους -196 βαθμούς σταματάει ο χρόνος και δεν υφίσταται η φθορά του!

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η διαδικασία;

Η κατάψυξη πραγματοποιείται από την εποχή του ’80. Tα τελευταία 10 χρόνια έχει γίνει σαφώς πιο αποτελεσματική! Παλαιότερα χρειαζόμασταν περί τα 100 ωάρια για να γεννηθεί ένα παιδί, ενώ με τη νέα τεχνική με 6, 8, 10 ωάρια στις ηλικίες περί τα 30 μπορεί να γεννηθεί ένα παιδί, μετά τα 35-40 ωστόσο απαιτούνται περισσότερα ωάρια, περίπου 15-20 ωάρια ανάλογα με το ατομικό ιστορικό.

Υπάρχει ιδανική ηλικία για να προβεί μία γυναίκα σε κατάψυξη ωαρίων;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας! Η γονιμότητα δεν είναι ίδια για όλες τις γυναίκες, μετά τα 31-32 ωστόσο αρχίζει σιγά σιγά να μειώνεται, τα ωάρια δεν λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά, δεν είναι το ίδιο γόνιμα δηλαδή, δεν έχουν την ίδια πιθανότητα να γεννήσουν ένα παιδί και οι αλλαγές αυτές είναι πιο έντονες μετά τα 35-37. Έτσι, όσο πιο νωρίς γίνει η κατάψυξη των ωαρίων, τόσο πιο αποτελεσματική είναι! Στις μεγαλύτερες ηλικίες, ανάλογα με το ιστορικό, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο αριθμό για να αντιμετωπίσουμε τη μειωμένη λειτουργία των ωαρίων.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος γονιμότητας;

Ο ετήσιος έλεγχος της γονιμότητας είναι απαραίτητος ακόμη κι αν δεν υπάρχουν σημάδια και συμπτώματα που υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα σχετικά με το αναπαραγωγικό σύστημα. Είναι σημαντικό να επισκέπτεσαι τον γυναικολόγο σου τακτικά – ανά χρόνο ώστε να παρακολουθείσαι γυναικολογικά όχι μόνο για το ετήσιο τεστ Παπανικολάου, αλλά και για τον έλεγχο της γονιμότητάς σου.

Επηρεάζεται η καθημερινότητα μίας γυναίκας πριν ή μετά την κατάψυξη ωαρίων; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε;

Η κατάψυξη των ωαρίων δεν είναι εξωσωματική, δεν απαιτείται η σειρά εξετάσεων που μπορεί να χρειαστούμε στην περίπτωση της υπογονιμότητας. Ο χρόνος που απαιτείται είναι ανάλογος με αυτόν από την έναρξη του κύκλου της περιόδου μέχρι την ωορρηξία. Δηλαδή περίπου 10-14 ημέρες με την έναρξη της περιόδου βλέπουμε τη γυναίκα, γίνεται υπερηχογράφημα, ορμονικός έλεγχος, βλέπουμε εκ νέου μετά από μία εβδομάδα τη γυναίκα και τη δεύτερη εβδομάδα θα την δούμε μια-δυο φορές ακόμη μέχρι την ωοληψία. Η ωοληψία είναι μια διαδικασία που γίνεται με μέθη, διαρκεί 5 – 10 λεπτά και η γυναίκα αφού ξεκουραστεί, επιστρέφει στην καθημερινή της δραστηριότητα.

Για πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα τα ωάρια;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα ωάρια μπορεί να διατηρηθούν για απεριόριστο χρόνο αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέχρι η γυναίκα να φτάσει την ηλικία των 54, βάσει το νέου νομικού πλασίου.

Πέρα από την κατάψυξη ωαρίων, υπάρχει και η κατάψυξη εμβρύων. Είναι κάποια πιο αποτελεσματική από την άλλη;

Όχι, σήμερα, η κατάψυξη ωαρίων και η κατάψυξη εμβρύων έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Πόσο περίπου κοστίζει η κατάψυξη ωαρίων;

Το κόστος της κατάψυξης ωαρίων είναι ανάλογο ενός κύκλου «εξωσωματικής». Εάν μια γυναίκα στα 35 καταψύξει τα ωάριά της, έχει 50% μεγαλύτερη πιθανότητα στα 40 της να αποκτήσει ένα δικό της παιδί, απ’ ότι μια γυναίκα που ξεκινά τις προσπάθειες στα 40, άρα η διαδικασία είναι σαφώς πιο οικονομική.

Δες εδώ όλα όσα συνέβησαν στο Empowering Women by JennyGr.

 

Φωτογραφίες: Τζίνα Σκανδάμη

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2020]  Finead SA.

Log in with your credentials

Forgot your details?