ενδομήτριο

Το ενδομήτριο είναι ένας λεπτός υμένας που αναπτύσσεται στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας, προκειμένου να υποδεχθεί το έμβρυο. Κάθε μήνα με την περίοδο, το ενδομήτριο αποβάλλεται από τη μήτρα και αρχίζει να αναπτύσσεται εκ νέου.

Ωστόσο, σε μερικές γυναίκες, εμφανίζονται ουλές οι οποίες δημιουργούν ακατάλληλο περιβάλλον για το έμβρυο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες δυσκολεύονται πολύ να τεκνοποιήσουν.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Fertility and Sterility, μας κάνει να αναθαρρήσουμε. Ορισμένοι ερευνητές, σε άρθρο τους επισημαίνουν ότι στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας υπάρχουν αρχέγονα κύτταρα τα οποία καθορίζουν την ανάπτυξη του ενδομητρίου. Επίσης φαίνεται ότι όταν δεν υπάρχουν αρκετά τέτοια κύτταρα ή όταν δεν είναι λειτουργικά, οι γυναίκες παράγουν ενδομήτριο που δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του.

Η ερευνητική ομάδα προχώρησε σε ένα πρωτοποριακό πείραμα. Πήρε αρχέγονα κύτταρα από την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας και τα εμφύτευσε σε ένα ποντίκι. Έπειτα χορήγησε στο πειραματόζωο ορμόνες. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Τα κύτταρα δημιούργησαν ένα ανθρώπινο ενδομήτριο, το οποίο μάλιστα με το τέλος του κύκλου απορρίφθηκε από τη μήτρα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Αυτό σημαίνει ότι τα αρχέγονα κύτταρα, που συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε βλαστοκύτταρα, μπορούν να απομονωθούν, να επεξεργαστούν και να εμφυτευτούν ώστε να παράγουν υγιές ενδομήτριο σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας. Αν και αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο στην επιστήμη της εξωσωματικής γονιμοποίησης, εντούτοις τα ευρήματα θα πρέπει να επαληθευτούν και από πολλές ακόμα έρευνες, προτού γίνουν δοκιμές στον άνθρωπο.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2020]  Finead SA.

Log in with your credentials

Forgot your details?