Εξωσωματική γονιμοποίηση – Μερικά έμβρυα αποτυγχάνουν να εμφυτευτούν στη μήτρα, ενώ άλλα εμφυτεύονται με επιτυχία, που στη συνέχεια οδηγούν σε εγκυμοσύνη, και μια νέα μελέτη ρίχνει φως στο γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ανθρώπινα έμβρυα παράγουν συνήθως μια χημική ουσία που ονομάζεται θρυψίνη, η οποία σηματοδοτεί στη μήτρα για να προετοιμαστεί για την εμφύτευση. Αλλά σε έμβρυα με σημαντικές γενετικές ανωμαλίες, αυτό το χημικό σήμα αλλάζει και παράγει μια αντίδραση στρες στη μήτρα που αποτρέπει την σωστή προετοιμασία της μήτρας για εμφύτευση του εμβρύου, είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές παρομοίασαν αυτή τη διαδικασία με μια «εξέταση» από τη μήτρα, δηλαδή ένα έμβρυο πρέπει να περάσει αυτό το τεστ προκειμένου να εμφυτευθεί. Αλλά μερικές φορές, η μήτρα μπορεί να κάνει αυτή την εξέταση πολύ δύσκολη ή πολύ εύκολη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόρριψη των υγιών εμβρύων, ή την εμφύτευση εμβρύων με προβλήματα ανάπτυξης, είπαν οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να έχουν συνέπειες για τη θεραπεία γονιμότητας, επειδή ένας από τους κύριους λόγους όπου οι θεραπείες γονιμότητας αποτυγχάνουν, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), είναι ότι τα έμβρυα δεν καταφέρνουν να εμφυτευτούν.

Μέσω έρευνας για τους παράγοντες που διέπουν την εμφύτευση, μπορεί να είναι δυνατό να εντοπιστούν οι γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο για αποβολή ή άλλες επιπλοκές της κύησης χρησιμοποιώντας δείγμα από την επένδυση της μήτρας, δήλωσε ο Jan Brosens, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν την μήτρα στο στάδιο της εμφύτευση, δήλωσε ο Brosens. «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι το πώς να αλλάξει η επένδυση της μήτρας έτσι ώστε να μπορεί να ρυθμιστεί η «εξέταση εισαγωγής» στο κατάλληλο επίπεδο, και να αποτρέψει την αποτυχία εμφύτευσης και αποβολών», δήλωσε ο Brosens.

Τα ανθρώπινα έμβρυα είναι γενετικά διαφορετικά, και μερικά έχουν μεταλλάξεις οι οποίες παρεμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα έμβρυα δεν θα εμφυτευτούν στη μήτρα, αλλά συχνά, εμφυτεύονται μόνο για να αποβληθούν αργότερα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεσσάρων-ημερών ανθρώπινα έμβρυα που είχαν δημιουργηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Μερικά από τα έμβρυα που εμφυτεύονταν αργότερα στις γυναίκες, οδηγούσαν σε επιτυχείς εγκυμοσύνες, ενώ άλλα έμβρυα δεν ήταν κατάλληλα για εμφύτευση, λόγω διαταραχών ανάπτυξης. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ερευνητές πήραν δείγματα από το υγρό στο οποίο τα έμβρυα μεγάλωναν, και τα μετέφεραν σε εργαστηριακούς δίσκους που περιείχαν κύτταρα του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας για τη διεξαγωγή των πειραμάτων τους.

©2024 Finead SA.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?