Είναι οι έγκυες γυναίκες πιο ευαίσθητες σε λοίμωξη ή έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, νοσηρότητας ή θνησιμότητας σε σύγκριση με το ευρύ κοινό;

Δεν έχουμε πληροφορίες από δημοσιευμένες επιστημονικές εκθέσεις σχετικά με την ευαισθησία των εγκύων γυναικών στον κορονοϊό. Οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν ανοσολογικές και φυσιολογικές αλλαγές που θα μπορούσαν να τις καταστήσουν πιο ευαίσθητες στις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού. Οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται επίσης να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, νοσηρότητας ή θνησιμότητας σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, όπως παρατηρήθηκε σε περιπτώσεις άλλων σχετιζόμενων λοιμώξεων από κορονοϊό και άλλες ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να προβαίνουν σε συνηθισμένες προληπτικές ενέργειες για την αποφυγή λοίμωξης όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή ασθενών.

 

Οι έγκυες γυναίκες με κορονοϊό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών;

Δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με ανεπιθύμητες παρενέργειες  στην εγκυμοσύνη σε εγκύους με κορονοϊό. Περιπτώσεις αποβολής ή ακόμη και θνησιμότητας, έχουν παρατηρηθεί σε περιπτώσεις μόλυνσης από  άλλους σχετικούς κορονοϊούς [SARS-CoV και MERS-CoV] κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι υψηλοί πυρετοί κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων γενετικών ανωμαλιών.

 

Έγκυες γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσμενών αποτελεσμάτων αν φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό ;

Έγκυες που εργάζονται στον τομέα της υγείας θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες εκτίμησης κινδύνου και ελέγχου της μόλυνσης όταν εκτίθενται σε ασθενείς με υποψία ή επιβεβαίωση κρούσματος. Οι πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων αποτελούν σημαντικό μέρος της προστασίας από τον ιό. Ωστόσο οι πληροφορίες που διαθέτουμε σχετικά με τον κορονοϊό κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ περιορισμένες.

 

Μπορούν οι έγκυες γυναίκες με κορονοϊό να περάσουν τον ιό στο έμβρυο ή το νεογέννητο (δηλαδή κάθετη μετάδοση);

Το αν η έγκυος γυναίκα με κορονοϊό μπορεί να μεταδώσει τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη στο έμβρυο ή το νεογνό μέσω άλλων οδών κάθετης μετάδοσης (πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό) είναι ακόμη άγνωστο. Ωστόσο, σε πρόσφατα περιστατικά από μητέρες με κορονοϊό σε κανένα από τα βρέφη δεν ανιχνεύτηκε ο ιός SARS-Cov-2 που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19. Επιπλέον, ο ιός δεν ανιχνεύθηκε σε δείγματα αμνιακού υγρού ή μητρικού γάλακτος.

 

Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες που έχουν περάσει κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων συμπτωμάτων?

Με βάση περιορισμένες αναφορές περιπτώσεων, έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα για τα βρέφη (π.χ. πρόωρο τοκετό) που γεννήθηκαν από μητέρες θετικές στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονταν με τη μητρική λοίμωξη και αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστός ο κίνδυνος ανεπιθύμητων συμπτωμάτων στα βρέφη. Δεδομένων των περιορισμένων διαθέσιμων δεδομένων που σχετίζονται με τον  ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γνώση των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να μας παρέχει μερικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, άλλες λοιμώξεις από ιούς του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η γρίπη, έχουν συσχετιστεί με ανεπιθύμητες νεογνικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού βάρους γέννησης και του πρόωρου τοκετού. Επιπλέον, η εμφάνιση κρυολογήματος  ή γρίπης με υψηλό πυρετό στις αρχές της εγκυμοσύνης ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων γενετικών ανωμαλιών.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2020]  Finead SA.

Log in with your credentials

Forgot your details?