Οι μύθοι που κυκλοφορούν σχετικά με την γονιμότητα μετά τον τοκετό  είναι ευρέως διαδεδομένοι. Από τούς πιο δημοφιλείς μύθους αποτελεί η πεποίθηση ότι το γυναικείο σώμα αδυνατεί ή δεν είναι ‘’έτοιμο’’ να δεχτεί μια νέα εγκυμοσύνη κατά την περίοδο του θηλασμού.
Παρόλο που οι πιθανότητες είναι μικρές, δε μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα  εγκυμοσύνης, ακόμη και σε μικρότερο διάστημα των 6 εβδομάδων μετά τον τοκετό, υπό την προϋπόθεση πάντα η γυναίκα να έχει ξανά ωορρηξία.

Το χρονικό διάστημα στο οποίο συμβαίνει η ωορρηξία ποικίλλει από άτομο σε άτομο, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες γυναίκες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε νέα εγκυμοσύνη νωρίτερα από άλλες. Μερικές φορές, η ωοθυλακιορρηξία συμβαίνει πριν από μια περίοδο, οπότε είναι επίσης πιθανό για μια γυναίκα να μείνει έγκυος πριν τον ερχομό της πρώτης περιόδου μετά τον τοκετό.

Η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές ορμονικές αλλαγές και το γυναικείο σώμα χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό, υπάρχει όμως η δυνατότητα για νέα εγκυμοσύνη κατά την διάρκεια  θηλασμού;

Ο θηλασμός συχνά αναστέλλει την ωορρηξία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Οι γυναίκες που θηλάζουν τα βρέφη τους αποκλειστικά για 6 μήνες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ωορρηξία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από ό, τι οι γυναίκες που δεν θηλάζουν.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπάρχουν τρείς παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα την αποτροπή εγκυμοσύνης:

  • Το μωρό πρέπει να είναι ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Μετά από 6 μήνες, ο θηλασμός συχνά μειώνεται, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ωορρηξίας.
  • Η μητέρα πρέπει να θηλάζει αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά.  Η προσθήκη άλλων τροφών  στη διατροφή του μωρού,  μπορεί να αραιώσει το χρονικό διάστημα μεταξύ των θηλασμών.  
  • Η περίοδος της γυναίκας δεν πρέπει να έχει επιστρέψει,  καθώς  υποδηλώνει ότι το σώμα προετοιμάζεται για ωορρηξία.

Η εγκυμοσύνη που προκύπτει αμέσως μετά τον τοκετό αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων τόσο για τη γυναίκα όσο και για το μωρό. Η ανάρρωση μετά από τη γέννηση απαιτεί χρόνο, ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν επιπλοκές.

Δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος για το πότε θα αισθανθείτε έτοιμη να μείνετε έγκυος όταν έχει πρόσφατα προηγηθεί τοκετός. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας την ηλικία σας και το ιστορικό σας, και σε συνεργασία με τον γιατρό σας, να πάρετε την τελική απόφαση. Μία επίσκεψη στον γιατρό σας μετά τον τοκετό είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσετε τις επιλογές σας και τις ανησυχίες σας και να θέσετε ερωτήματα σχετικά με τη γονιμότητα σας.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2020]  Finead SA.

Log in with your credentials

Forgot your details?