Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο του γυναικείου πληθυσμού και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού.

Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό, ενώ στην Ελλάδα αναφέρονται περισσότερες από 7.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο. Τα ¾ όλων των περιπτώσεων ωστόσο διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 50 ετών κι έχουν ποσοστό επιβίωσης μεγαλύτερο του 90%. Μάλιστα 250.000 γυναίκες που υπολογίζονται ότι επιβιώνουν του καρκίνου, είναι στις ηλικίες 20- 39 ετών.

Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα

«O καρκίνος του μαστού και ειδικά η θεραπεία του», εξηγεί ο Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, MD, PhD, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιδρυτικό μέλος του Institute of Life ΙΑΣΩ, «μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον φυσικό κύκλο της ωορρηξίας που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ή μόνιμη υπογονιμότητα. Το 42% όλων των γυναικών που επιζούν από καρκίνο θα αναπτύξουν μόνιμη ωοθηκική βλάβη στη ζωή τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι καλύτερο να συζητηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι της θεραπείας με τον ιατρό σας, προτού αρχίσει η θεραπεία».

Οι βασικοί παράγοντες

Το εάν επηρεάζεται η γονιμότητα από την θεραπεία που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από παράγοντες όπως:

– η βιολογική κατάσταση των ωοθηκών σας

– η ηλικία σας κατά τη στιγμή της θεραπείας

– η διάρκεια και το είδος των θεραπειών

– το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τη θεραπεία του καρκίνου

– άλλους προσωπικούς παράγοντες υγείας

 

Υπάρχει λύση

Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο μαστού ανησυχούν για την γονιμότητά τους και αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη τεχνικών – όπως η κρυοσυντήρηση ωαρίων -που τους δίνει τη δυνατότητα απόκτησης ενός παιδιού. Η ανάκτηση ωαρίων και η κρυοσυντήρηση δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να παρατείνουν την γονιμότητά τους μετά την λήξη της θεραπείας. Η κρυοσυντήρηση εμβρύων είναι μια άλλη επιλογή για τις γυναίκες που έχουν σύντροφο κι επιθυμούν την δημιουργία οικογένειας, μετά το πέρας της θεραπείας του καρκίνου.

 

Πώς επιτυγχάνεται

Η κρυοσυντήρηση είναι μια διαδικασία που πρέπει να διεξαχθεί πριν αρχίσει η γυναίκα τη θεραπεία του καρκίνου (χημειοθεραπεία). Τόσο η κατάψυξη ωαρίων, όσο και η κατάψυξη εμβρύων προϋποθέτουν τη θεραπεία για την παραγωγή ωαρίων (διέγερση των ωοθηκών) που επιτυγχάνεται με τη χορήγηση ορμονών, ώστε να παραχθεί ικανός αριθμός ωαρίων. Αυτές είναι προληπτικές τεχνικές που πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν υποβληθούν οι γυναίκες σε θεραπείες για τον καρκίνο καθώς αυτές οι θεραπείες μπορεί να έχουν επιρροή στη λειτουργία των ωοθηκών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα.

 

Ενισχυτικά τα επιστημονικά δεδομένα

Σύμφωνα λοιπόν, με το Royal College of Obstetricians & Gynaecologists (RCOG) από το 2011, οι γυναίκες μπορούν να καθησυχαστούν ότι η μακροχρόνια επιβίωση μετά τον καρκίνο του μαστού δεν επηρεάζεται αρνητικά από την εγκυμοσύνη. Μάλιστα, τα περισσότερα από τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν καμία αύξηση σε συγγενείς δυσπλασίες ή θνησιγένεια στους απογόνους των γυναικών που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Το ίδιο υποστηρίζει και η American Society for Reproductive Medicine (ASRM) από το 2019 δηλ. ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού με παρακολούθηση άνω των 10 ετών δεν εκδηλώνουν καμία αλλαγή στην επιβίωση, χωρίς νόσο και υποτροπές.

Μέχρι στιγμής έχουν γεννηθεί περισσότερα από 6.000 παιδιά με την τεχνική της υαλοποίησης/ κατάψυξης ωαρίων. Η μέθοδος αυτή θεωρείται ασφαλής, διότι τα παιδιά αυτά δεν παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά χρωμοσωμιακών ανωμαλιών, ενώ το περιγεννητικό αποτέλεσμα ήταν όμοιο με αυτό του γενικού πληθυσμού (συγγενείς ανωμαλίες, αναπτυξιακά προβλήματα κλπ).

Για τις γυναίκες που έχουν ήδη ολοκληρώσει την θεραπεία, υπάρχουν κι άλλες επιλογές όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (εάν δεν βρίσκεστε σε εμμηνόπαυση), οι δωρεές ωαρίων και η παρένθετη μητρότητα.

 

Η πρωτοπορία

H Institute of Life – IASO είναι η πρώτη Μονάδα στην Ευρώπη που διαθέτει ΔΙΠΛΟ σύστημα ελέγχου και καταγραφής των συνθηκών κρυοσυντήρησης, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, των δοχείων στα οποία φυλάσσεται το γενετικό υλικό. «Με τον τρόπο αυτό αισθανόμαστε πολύ περισσότερο ασφαλείς, καθώς το προηγμένο σύστημα θερμογραφικής καταγραφής CryoSentinel ενεργοποιείται με την παραμικρή μεταβολή της θερμοκρασίας- ακόμα και 1 βαθμού Κελσίου- , ελέγχει και καταγράφει τις συνθήκες κρυοσυντήρησης 24 ώρες το 24ώρο και μας ειδοποιεί άμεσα για οποιαδήποτε αλλαγή», καταλήγει ο Δρ Κωσταράς.

———————————————————————————–

Για το ίδιο θέμα μίλησε το Νοέμβριο στην εκπομπή «Υγεία πάνω απ’ όλα» στον ΑΝΤ1 και στη Φωτεινή Γεωργίου. Δείτε το ρεπορτάζ εδώ:

Δρ. Κωνσταντίνος Κωσταράς – Γονιμότητα και καρκίνος του μαστού – Υγεία πάνω απ’ όλα ΑΝΤ1.

και στο http://www.lamiareport.gr 

 

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2020]  Finead SA.

Log in with your credentials

Forgot your details?