Νέα μελέτη του UCLA θεωρεί ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι ένας βασικός παράγοντας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το βιολογικό προφίλ των γυναικών μπορεί να προβλέψει εάν θα γεννήσουν λιποβαρή έμβρυα πριν ακόμα καν μείνουν έγκυες

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης – μια ορμόνη που απελευθερώνει το σώμα κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων- όταν σηκώνονται το πρωί από το κρεββάτι και η οποία μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε μερικά άτομα, ωστόσο, τα επίπεδα  κορτιζόλης είναι χαμηλά το πρωί και παρουσιάζουν μικρότερη μείωση από τη φυσιολογική στη διάρκεια της ημέρας. Έτσι η διατήρηση υψηλότερων επιπέδων στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας έχει συσχετισθεί με την επιδείνωση διαφόρων ασθενειών όπως της αθηροσκλήρωσης , του καρκίνου,το χρόνιο στρες μετά από τραυματισμό.

Η νέα αυτή μελέτη ανέλυσε 142 γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν σε μια μεγαλύτερη έρευνα που διεξήχθη από το Κοινοτικό Δίκτυο Υγείας του Παιδιού της Αμερικής, και ερευνούσε πως το χρόνιο στρες επηρέαζε μητέρες και τα μωρά τους. Οι γυναίκες αυτές επιλέχθηκαν για την έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας γιατί παρείχαν καθημερινά δείγματα σάλιου και έμειναν ξανά έγκυες κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τα επίπεδα κορτιζόλης της μητέρας ακόμα και πριν τη σύλληψη με το βάρος του μωρού. Περισσότερα από 300,000 μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ με ελλιπές βάρος, μικρότερο από 2,5 kg, τα οποία έχουν υψηλότερο κίνδυνο από το φυσιολογικό για παιδική θνησιμότητα, αναπτυξιακά θέματα σε όλη τους τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης των γυναικών συνήθως αυξάνονται δύο έως τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, και η αύξηση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του μωρού. Αλλά όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι αυξημένα πέρα από το φυσιολογικό εύρος, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο άμεσα – γιατί μπορεί να μειώσουν τη ροή του αίματος προς το έμβρυο – και μεγαλύτερης διάρκειας – που επηρεάζουν την ανταπόκριση του παιδιού στο στρες αργότερα στη ζωή του, όπως δήλωσε ο Chris Dunkel Schetter, καθηγήτρια της ψυχολογίας στο UCLA College και συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η αυξημένη κορτιζόλη της μητέρας μειώνει τη ροή του αίματος προς το έμβρυο, γεγονός που του στερεί οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Επειδή σύμφωνα με τις τωρινές μελέτες τα επίπεδα του στρες της γυναίκας ακόμα και πριν τη σύλληψη του εμβρύου πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά το έμβρυο, συνιστάται να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη περιπτώσεις χρόνιου στρες.

Οι γυναίκες θα πρέπει να βελτιώνουν την κατάσταση της υγείας τους πριν καν μείνουν έγκυες και να θεραπεύουν την κατάθλιψη, το έντονο στρες, να βρίσκονται σε μια υγιή σχέση, να γυμνάζονται και να διακόπτουν το κάπνισμα. Όλα όσα σχετίζονται με μια υγιή ζωή για τη μητέρα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν τη σύλληψη.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για τη σημασία της υγείας πριν από τη σύλληψη και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

Οι μητέρες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν επηρεαστεί από το στρες που προκλήθηκε στη ζωή τους από διάφορες πηγές, όπως οικονομικά προβλήματα, οικογενειακές σχέσεις, διαπροσωπική βία, ρατσισμός καθώς και σημαντικά γεγονότα της ζωής όπως ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας.

Οι ερευνητές εκτίμησαν τα επίπεδα άγχους των υποκειμένων με βάση τις μετρήσεις της αρτηριακής τους πίεσης, τον δείκτη μάζας σώματος, το επίπεδο της κορτιζόλης στο σάλιο τους και άλλους παράγοντες, οι οποίοι προσφέρουν συλλογική εικόνα για την απόκριση του σώματος στο στρες. Επίσης είχαν και προσωπικές συνεντεύξεις με τα υποκείμενα.

Το κυριότερο εύρημα της έρευνας που πρέπει να κρατηθεί είναι πως οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους την ψυχολογική τους κατάσταση και τα επίπεδα του στρες πριν ξεκινήσουν τις προσπάθειες για να συλλάβουν.

©2024 Finead SA.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?