Η ιστορία της 31χρονης που έμεινε έγκυος, ενώ ήταν ήδη έγκυος!

Η 31χρονηΤζέσικα Άλεν συμφώνησε να γίνει παρένθετη μητέρα για ένα ζευγάρι Κινέζων, σύμφωνα με την New York Post. Τον Απρίλιο του 2016, οι γιατροί χρησιμοποίησαν τεχνική in vitro εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να παράγουν ένα έμβρυο από τους δότες γονείς και το εμφύτευσαν στην μήτρα της 31χρονης.

Η Άλεν σύντομα έμεινε έγκυος με το μωρό του άλλου ζευγαριού, αλλά στις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, της είπαν ότι κυοφορούσε δίδυμα. Η Άλεν εξεπλάγη όταν έμαθε ότι κυοφορούσε δύο δίδυμα. Πίστεψε ότι το έμβρυο των δοτών είχε χωριστεί στα δύο και έτσι κυοφορούσε πλέον πανομοιότυπα δίδυμα.

Έναν μήνα μετά τη γέννηση των δύο μωρών, έμαθε ότι τα “δίδυμα” δεν ήταν πανομοιότυπα. Φαινόταν διαφορετικά και ένα τεστ DNA επιβεβαίωσε ότι ένα μωρό ήταν το βιολογικό παιδί της ίδιας της παρένθετης μητέρας και το άλλο μωρό ήταν το παιδί του ζεύγους δοτών από την Κίνα.

«Αποδείχθηκε ότι, σε ένα εξαιρετικά σπάνιο ιατρικό περιστατικό που ονομάζεται superfetation (σ.σ. κάτι σαν υπεργονιμότητα), είχαμε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη μετά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης», δήλωσε η 31χρονη.

Υπεργονιμότητα: Πώς είναι δυνατόν να μείνει μια γυναίκα έγκυος, ενώ είναι ήδη έγκυος

Υπεργονιμότητα σημαίνει ότι μια γυναίκα μένει έγκυος ενώ είναι ήδη έγκυος! Είναι εξαιρετικά σπάνιο, αφού λιγότερες από δώδεκα τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία. Αυτό δήλωσε ο δρ. Saima Aftab, ιατρός διευθυντής του Κέντρου Φροντίδας Εμβολιασμού στο νοσοκομείο παιδιών Nicklaus, ο οποίος δεν συμμετείχε στην υπόθεση της Allen. Και έχει δίκιο! Εν πολλοίς έτσι ακριβώς είναι η πραγματικότητα.

Ας το εξηγήσουμε λίγο καλύτερα. Συνήθως, όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, πολλές βιολογικές διεργασίες ενεργοποιούνται για να την εμποδίσουν να μείνει έγκυος για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Το σώμα της απελευθερώνει ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία (απελευθέρωση ενός ωαρίου από τις ωοθήκες)
  • Μια επικαλυπτική βλέννα αναπτύσσεται στον τράχηλο, η οποία εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στην μήτρα
  • Η επένδυση της μήτρας αλλάζει, καθιστώντας δύσκολη την εμφύτευση ενός άλλου εμβρύου

Αλλά στην σπάνια περίπτωση της υπεργονιμότητας, μια γυναίκα συνεχίζει να παράγει γόνιμα ωάρια μετά την εγκυμοσύνη της. Σε σπάνιες δηλαδή περιπτώσεις, τα ωοθηλάκια εξακολουθούν να απελευθερώνουν ένα νέο, ώριμο ωάριο. Αν αυτό το δεύτερο ωάριο γονιμοποιηθεί, τότε επιτυγχάνεται μια δεύτερη σύλληψη! Δηλαδή ένα νέο έμβρυο θα αρχίσει να αναπτύσσεται στην ίδια μήτρα με το πρώτο έμβρυο!

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι σε αυτή την περίπτωση, τα δύο έμβρυα έχουν διαφορετικές ηλικίες κύησης (συνήθως μερικές μόνο εβδομάδες διαφορά). Αυτό είναι που καθιστά αυτή την σπάνια περίπτωση διαφορετική από τα δίδυμα αδέλφια, στα οποία δύο ωάρια γονιμοποιούνται ταυτόχρονα και τα έμβρυα έχουν ίδια ηλικία κύησης.

Υπεργονιμότητα: Μήπως συμβαίνει πιο συχνά από όσο έχει καταγραφεί στην ιατρική βιβλιογραφία;

Είναι πιθανό η “διπλή εγκυμοσύνη” από υπεργονιμότητα να συμβαίνει συχνότερα από ό, τι αναφέρεται επισήμως. Η κατάσταση μπορεί να μην εντοπιστεί, επειδή τα δύο έμβρυα είναι τόσο κοντά στην ηλικία που θεωρούνται απλά δίδυμα. Μόνο όταν οι γιατροί ανιχνεύσουν σαφείς διαφορές στην ωριμότητα ή την πατρότητα των εμβρύων οι περιπτώσεις αυτές είναι ευκολότερο να ανιχνευθούν.

Επειδή η υπεργονιμότητα είναι τόσο σπάνια, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ή η διαδικασία της παρένθετης μητέρας, μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο.

©2024 Finead SA.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?